To bi bio kraj svega: Povlačenjem KFOR-a i UNMIK-a opstanak Srba bio bi ugrožen kao nikad u poslednjih 20 godina

16.05.2021

06:10 >> 06:12

0

Predsednik Srbije u ponedeljak ide na razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da ga moli da spreči ove namere

To bi bio kraj svega: Povlačenjem KFOR-a i UNMIK-a opstanak Srba bio bi ugrožen kao nikad u poslednjih 20 godina
Copyright Youtube printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da jedna od dve najveće sile na svetu traži povlačenje KFOR-a i UNMIK-a sa Kosova i Metohije i ukidanje baze Bondstil. Istovremeno on je upozorio da bi to značilo dolazak kosovske vojske na granicu sa centralnom Srbijom, te da je obaveštajne podatke o tome izneo kako bi se to na vreme sprečilo.

On nije hteo da navede ime te sile, ali je rekao da je zastrašujuće ozbiljna i da se nada se to neće dogoditi.

Kako je precizirao, u jednoj varijanti bi posle povlačenja KFOR-a i UNMIK.a ostao Bondstil, a prema drugoj bila bi ukinuta čak i američka baza.

-Suprotno rezoluciji 1244 Albanci bi stali na granicu i rekli ovo je naša država. To bi bio kraj svega, upozorio je Vučić naglašavajući kakva opasnost preti po srpski narod ako do toga dođe.

Prva printscreen

Naglašavajući da je zadatak Srbije i njegov kao predsednika da čuva mir i stabilnost, te je najavio da u ponedeljak ide na razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da ga moli da spreči ove namere. Vučić je najavio da će razgovarati i sa ruskim i sa kineskim prijateljima kako bi ih upoznao sa ovim planovima.

O mandatu UNMIK-a i KFOR-a odlučuje SBUN

Nakon ove najave predsednika Srbije, portparol UNMIK-a Sanam Dolatšahi rekla je da je za izmene i dopune mandata Privremene civilne administracije Misije Ujedinjenih nacija (UNMIK) na Kosovu neophodna odluka Saveta bezbednosti. Dolatšahi je u izjavi za Radio Slobodna Evropa precizirala da je mandat međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva na KiM utvrđen Rezolucijom 1244, zbog čega svako prilagođavanje misije zahteva odluku Saveta bezbednosti.

Neimenovani zvaničnik NATO rekao je da se sve odluke u Alijansi donose konsenzusom svih 30 država članica, pa tako i one koje se odnose na misiju KFOR-a.

Youtube printscreen

On je istakao da NATO ostaje privržen očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Vulin: Veto Rusije i Kine je jedino rešenje

Povlačenje KFOR-a i UNMIK-a sa KiM nije moguće bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, jer bi to značilo kršenje Rezolucije 1244, i vodilo egzodusu Srba, a veto Rusije, Kine je jedino rešenje, izjavio je za Sputnjik ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin je, tokom dvodnevne radne posete Moskvi, preneo poruku da je za Srbiju neprihvatljiva promena mandata KFOR-a i UNMIK-a, i izrazio nadu da će Rusija i druge zemlje pružiti podršku Srbiji.

pročitajte još

Vulin je rekao da je to bila i jedna od tema razgovora u Moskvi sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim.

-Povlačenje KFOR-a ili umanjivanje UMNIK-a bi srednjoročno vodilo egzodusu Srba, upozorio je Vulin.

Ministar je naglasio da je to „katastrofa o kojoj ne želi ni da razmišlja“, a da će se Srbija boriti do kraja i da neće dozvoliti da do te promene dođe.

Milić: Povlačenje KFOR-a sa KiM bila bi velika greška

Povlačenje snaga KFOR-a sa Kosova i Metohije bila bi “velika greška” jer je ta misija ključna za zaštitu Srba na KiM, ocenila je osnivač Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić.

Milićeva smatra da je sada prilika da se usaglase određene stvari između generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i Srbije oko dešavanja o kojima, kako kaže, naša zemlja ima vrlo malo informacija, a pre svega, o kampovima za obuku Kosovskih bezbednosnih snaga (KSB) južno od Ibra, poput onog čije je formiranje najavila Hrvatska.

Youtube printscreen

-Mislim da se zapadna međunarodna zajednica prema Rezoluciji 1244 odnosi “a la carte” i da je tumači kako joj odgovara, a da ono što nije jasno ili nije eksplicitno rečeno u korist Srbije neki put krši, kaže Milićeva.

Ona smatra da je najava da će novi komandant KFOR-a biti iz Mađarske “jako dobra” iz više razloga, a pre svega zato što Srbija, kako kaže, jača bilateralne odnose sa svim zemljama istočnim susedima koje su postale članice NATO.

Youtube printscreen

Smatra da bi put ka kompromisu mogao da ide kroz amandman na Rezoluciju 1244 tako da sever Kosova bude pod kontrolom Beograda koji bi, kako kaže, bio vojno nesvrstan, a da u Leposaviću ostane baza KFOR-a.

Milićeva ističe i značaj predstojećeg susreta predsednika Srbije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom posebno u kontekstu aktuelnih geopolitičkih prilika.

Drecun: Ovakva odluka izazvala bi i reakciju ektremnih Albanaca

Predsednik odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun Drecun ističe, da ideja, da se KFOR ugasi na prostorima KiM, zahteva saglasnost svih zemalja članica, a da sa druge strane, Kina i Rusija to sigurno neće uraditi.

Printscreen/Youtube, Jutarnji Program TV HAPPY

On napominje da bi, ukoliko bi se to desilo, sigurno došlo do sukoba kosovskih i naših snaga duž administrativnih linija.

– Misija KFOR-a je statusno neutralna, i ona je tamo da čuva bezbednost i mir. Taj mandat joj je poveren od strane UN, na osnovu koje su došle međunarodne snage, i Srbija se složila sa rezolucijom 12 44. Da bi se donela odluka, da se ugasi misija KFOR-a, da se te snage povuku, to zahteva saglasnost svih stalnih članica saveta bezbednosti, među kojima su Rusija i Kina. To ne znači da neka od zapadnih zemalja neće pokušati da to uradi, a ne zaboravite da je u poslednjih nekoliko godina bilo pokušaja da se dokaže kako je misija nepotrebna, kako je Kosovo napredovalo, i kako sve cveta. A ako bi se to desilo, i ako bi se kosovske bezbednosne snage rasporedile uz administrativnu liniju, to bi nesumnjivo dovelo do sukoba sa našim snagama, ali Srbija to ne bi dozvolila, rekao je Drecun.

On dodaje da bi to izazvalo i reakciju ekstremnih Albanaca koje bi Priština podstakla na jugu centralne Srbije, ali i ekstremnih muslimana u Raškoj oblasti, koji imaju komunikaciju i duboku saradnju sa Albancima na KiM.

-To bi takođe izazvalo nemire i u Severnoj Makedoniji, upozorio  je Drecun.

mc.rs

Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti upozorava da, ukoliko bi došlo do razvoja ovakvog scenarija, Srbi i drugi nealbanci bili bi prepušteni na milost i nemilost vlastima u Prištini.

– Kosovo bi buknulo bez međunarodnih snaga, situacija bi se otrgla kontroli. Niko ozbiljan to ne bi uradio, sem ako neko neće da napravi katastrofu, navodi Dragišić naglašavajući da je ta ideja izuzetno opasna i da bi dovela do sukoba na KIM.

Dragaš: Opstanak Srba bio bi ugrožen kao nikad u poslednjih 20 godina

Orhan Dragaš sa Međunarodnog instituta za bezbednost, podseća, takođe, da su obe misije – UNMIK i KFOR ustanovljene odlukom UN, te i da bi njihovo povlačenje moralo da prođe istu proceduru.

Youtube printscreen

– To nije previše realno imajući u vidu da bi se tome usprotivile Kina i Rusija, kao stalne članice SB. Ali to znaju i inicijatori ove odluke i ukoliko zaista budu pokrenuli ovu proceduru to će značiti da žele da demonstriraju pritisak na Srbiju na otvoren, neskriven način. Nema sumnje da bi povlačenje UNMIK-a, a pogotovu KFOR-a, donelo ogroman rizik za sve Srbe na Kosovu. Time bi oni ostali bez jedine zaštite od samovolje vlade u Prištini i nema sumnje da bi njihov opstanak bio ugrožen kao nikad u poslednjih 20 godina, upozorava Dragaš.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike