Vučić o rezoluciji o Srebrenici: Glavni cilj je ukidanje Republike Srpske, obećavam narodu da ću uraditi sve da sačuvam obraz Srbije

16.05.2024

21:00

0

Predsednik je pričao o glasanju u UN o Srebrenici, ali i o drugim aktuelnim temama

Vučić o rezoluciji o Srebrenici: Glavni cilj je ukidanje Republike Srpske, obećavam narodu da ću uraditi sve da sačuvam obraz Srbije
Copyright RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je gost emisije "Četvrtkom u 9" na RTS.

Na samom početku emisije predsednik je pričao o atentatu na Roberta Firca.

- On je iskreni prijatelj i moj i Srbije i iskreno to me je pogodilo i potreslo. Razgovarao sam sa Nenadom Stefanovićem i on nije donosio sudove, ja sam. Videli ste kod nas, a videli ste i u svetu kako ta mantra ide. Pričali su da je bolesnik i psihopata, a onda je dete napadača demantovao to i rekao da on nikada nije bio bolesnik niti lečen. Takve priče su kremnule i u našim medijima. On je jedan svetski lider nesalomive volje. To što pričaju da je ovakav ili onakav, on je svoj čovek. Ima mozak veliki. Danas su se svi pitali odakle Vučiću hrabrost da kaže sve ono danas u Crnoj Gori. Fico je takav čovek, drži se svojih stavova. Sasvim je izvesno da ću ga posetiti samo ne znam kada.Uzdam se u snagu njegovom uma i verujem kada je čovek mentalno jak može i najteže povrede da prebrodi.

Predsednik Vučić se dotakao i predstojećih izbora koji su na programu 2. juna.

RTS
 

- Volim SNS i to je najjača stranka. Moram tim ljudima da se izvinim pošto ja moram da obavljam važne državničke poslove. Biću sa njima u nedelju u Novom Sadu, a posle toga neću biti sa njima 6 dana. Zamislite tu vlast u kojoj bi vladali marsovci koji se udružuju sa ovima koji protestuju za nekog investitora, ali svi će se oni ujediniti u tom danu za ozbore ma šta god da pričaju. Ja znam da ima onih koji misle da sam im ja antipatičan i to nije problem, ali je problem ako mislite da to možete da promenite antipatičnošću i neozbiljnošću. Ja ću biti tu da pomognem listi "Srbija sutra". Ponoviću vam i nadam se da mi gledaoci to neće zameriti. Po ovom pitanju nisam dovoljno u fokusu, ali ne zato što nemam dovoljno snova za Niš, Novi Sad, Pančevo, Somobor, Valjevo , Suboticu, imam dovoljno snova, ali mi sada pričaju kako mi je bilo lako kada mi je najveći protivnik bio Đilas i kako će mi sada biti teže. Ja ne mogu da biram protivnike. Nisam siguran u sve ono što bih imao da kažem o Đilasu, nisu lepe stvari i nema smisla da pričam o čoveku koji nije učesnik izbora, ali oni koji bi da ga zamene nisam siguran da su pismeniji i da mogu da ga zamene.

RTS
 

- Kada sve sagledate onda vidite strašne razlike u rezultatima od 2012. godine do danas. Ne zaboravite, EU je izjednačila svoju procenu rasta za Srbiju, ja verujem da ćemo imati više od 3,5 posto. Nadamo se da će da bude 3,7 ili 3,8 do kraja godine stopu rasta i to nam donosi veće plate i penzije. Ja samo znam da smo mi sve što su tražili za izborne uslove sve smo im ispunili. Pričali su o fantomskim biračima, a oni su fantomski kandidati sada. Sve ih pustite za izbore da učestvuju.

- Govoriću večeras nešto drugačije od onoga što sam do sada pričao. Postavio mi je jedan američki visoki zvaničnik pitanje gde mi je rekao da jednu stvar ne razume. Pitao me je zašto sam situaciju o glasanju u UN podigao na visok pijadestal kada znam kakav će biti krajnji rezultat. Ja sam ga pitao da li me on to savetuje da krijem od svog naroda sva dešavanja o rezoluciji o Srebrenici. Zašto bih lagao ja svoj narod oko toga, zašto bih lagao svoj narod za bilo šta. Prethodnih sedam dana je bilo mnogo teško. Nemam šta da kažem, danas su me domaćini u Crnoj Gori lepo dočekali, i imao sam važne razgovore. Šta očekujem u narednih sedam dana. Za sedam dana ćete vi u ovo vreme da pričate o sednici UN o rezoluciji. Oni će formalno da pobede, ali ćemo se osećati ponosno. Večeras smo konačno dobili potvrdu za neke da će da budu uzdržani, za neke koji su bili za biće uzdržani, ali imamo i one koji su bili uzdržani ali su pod velikim pritiskom pdolegli i glasaće za. Svi oni koji ne uđu u salu, oni uzdržani i oni protiv su svi oni koji neće da glasaju za rezoluciju. Ja znam kolii pritisak vrše na zemlje koje su nam veliki prijatelji i koji mi se izvinjavaju. Molim vas da me ne pitate za pojedinačne zemlje. Mađarska će sigurno glasati protiv i siguran sam da Slovačka neće glasati ZA. Moji prijatelji sa Kipra sigurno neće glasati ZA. Verujem da moji prijatelji iz Emirata i Bahreina neće glasati ZA. Skoro da sam siguran da će naši kineski prijatelji biti protiv rezolucije. Sa Sijem sam razgovarao lično o tome i on je meni ukazao na to koliko mu je odvratno sve što rade protiv Srbije i beskrajno mu haval na tome. On je toliko pametan i hrabar čovek.

RTS
 

- Mi smo naučili da stalno budemo udarani, a da se pravimo kao da se to nije dogodilo. Čega mi ovde imamo da se stidimo. Lažu nas sve vreme. U istoriju će ući to što ću im reći. Glavni argument im je bio nema kolektivne krivice već individualne. Onda ih pitate čije ime piše u rezoluciji, ne piše ničije. Koga to Srbija nije isporučila koga su tražili, sve je isporučila. Dakle sve što su uradili oko individualne odgovornosti su uradili, a onda su izgubili živce. Ušao sam u ring znajući da ćemo da izgubimo, ali ću da se borim i da se borimo. Oni su naučili da se bore protiv Srbije koja je slaba i ne odgovara, ne protivi se. Samo su njima uvek Srbi zločinci. Od početka sam govorio da nemaju drugi cilj i da ih ništa više ne interesuje nego da se etiketira Srbija. Da ljudima objasnim, mi da dobijem pravdu od njih nećemo, za pravdu ćemo sami da se izborimo. Samo hoću ljudima u Srbiji da kažem da je naredan perido težak za nas, ali radićemo, borićemo se, a posle toga da krenemo da radimo još jače, da napredujemo i da snažimo našu poziciju u svetu. Da održavamo prijateljske veze sa našim prijateljima širom sveta. Oko ovga je prevelika nervoza i nema više odlaganja. Nemci su putovali u Keniju i tamo lobirali i objasnio im kako bi trebalo da se glasa. Oni sada misle da imaju više od 100 zemalja koje su za, ali mi imamo našu računicu. Ono što je za nas važno i da dodam neku ličnu notu, gradili smo Srbiju 12 godina brže nego ikada, napredovali smo u svakoj sferi brže nego ikada, znali smo pošto nismo uveli sankcije Rusiji da će mnoga koplja da se lome na našim leđima. Teška pozicija za Srbiju, posebno u uslovima gde kolektivni Zapad ne dozvoljava da se čuje bilo šta sa ruske strane, samo kod nas može da se čuje svačija strana i to govori da smo nezavisna, ozbiljna zemlja. Moj politički instikt je takav da znam da je rezolucija o Srebrenici važna, možda važnija od svega znam šta će to da proizvede ukoliko budu videli da im je to prošlo lako i jednoglasno kako su odlučili to da urade.

RTS
 

- Prvi cilj je ukidanje Republike Srpske. Druga stvar je revizija presude za odgovornost Republike Srbije, i pod tri neko bi malo para da dobije od Srbije i da je tuži za naknadu ratne štete. Četvrti je dodatno opterećivanje Srbije i stavljanje samara na njena pleća. Nemam ja problem sa tim da li će mene neko da mrzi ili da me voli. Kad je bio Erdogan, njemu su aplaudirali meni zviždali. Pa su se pitali dole da li ja mogu da pričam, pa sam im rekao da im to neće isporučiti Erdogan, nego Vučić i onda su mi aplaudirali. Nemojte da očekujete od nas da prihvatimo dobrovoljno gaženje našeg naroda da bi nam vi dali dozvolu za nešto. Kad ne mogu da pričam o auto-putevima, fabirkama. Bosna i Hervegovina je bila ispred nas kada sam postao predsednik Vlade po platama, a sada smo daleko ispred njih. U čemu je stvar zašto je Bendžamin Kalaj insistirao na utvrđenju ljudi na Drini i pričao da Srbi ne smeju da budu preko Drine. Ta borba je borba neravnopravnih. Ja se ne libim da govorim slobodno i niko ne može to da mi uskrati. Da mi pretite, možete. Mađarska je sasvim sigurno slobodna zemlja, i mnoge druge, ali ja ne bih da ih pominjem. Kada vodite zemlju i kada znate da imate bratski narod ne smete da budete cinik već morate da nastavite da radite. Šta hoćete da vam kažem da jedan Meksiko bude uzdržan, ili Nokaragva poritv, Kina portiv, a da Crna Gora bude za to.

- Kada je reč o Nemačkoj, ja verujem da možemo da gradimo bolje odnose. Odnosi sa kancelarom Šolcom su drugačiji nego odnosi koje imamo sa spoljnim rukovodstvom Nemačke. Sa Vašingtonom razgovaramo, a da ja sada kažem kriva mi je Podgorica ili Skoplje, a nisu krivi oni što su ovo napravili, pa bio bih licemeran. A da li ćemo biti srećni odlukama Podgorice i Skoplja, pa naravno da nećemo.

RTS
 

Predsednik Sbije je govorio i o zabrani ulaska na KiM patrijarhu Porfiriju.

- To zašto patrijarh Porfirije ne može na KiM, to je pitanje za EU. Ni u jednom mediju nije bila vest da je patrijarhu Porfiriju zabranjen ulaz na KiM. I onda ja njih pitam za to, a oni mi kažu da sve prate i da su sve više čjuti na one koji to rade, ja počnem da im se smeje. Pa oni traže razloge da kinje Srbiju, a svom čedu sve opraštaju. Čak i Nenad Jezdić ne može na Kosovo i Metohiju, izgleda da im i predstavlja predstavlja veliku opasnost.

O članstvu Kosova u SE je takođe pričao predsednik.

- Može da bude vanredno glasanje, ali im neće to tako lako ići pošto bi onda Nemci tako pogazili svoj stav. Oni sada rade novu stvar, hoće da pokušaju da se vrate na Aktisrijev plan, da bace pod noge Briselski sporazum. Znam da Slovaci i Mađari neće promeniti svoj stav nikada, Španci takođe, Kipar neće promeniti svoj stav, nadam se da Grčka neće promeniti svoj stav.

RTS
 

Komentarisao je i Andreja Plenkovića koji će sastavljati hrvatsku vladu u kojoj neće biti Srba.

- Ja nisam siguran da oni neće ili hoće da nastave saradnju sa Srbima, ali je interesantno da niko iz Evrope neće ni na to da reaguje.  Kod nas mi imamo Hrvate u vladi. Iako je Srba u Hrvatskoj tri puta više. Hoću da vam kažem da sam ja srećan i ponosan. Večeras imam važan telefonski razgovo. Da vam kažem ovo, ja sam se pomirio sa svojom političkom sudbinom, ja sam običan mali čovek izabrani predsednik jedne male slobodarske zemlje i nikada mi neće oporsitit to što sam ih o jadu zabvavio oko onoga što su mislili da će lagano da im prođe. Za mene budućnosti ima u istorijskim čitankama i zato obećavam narodu da ću uraditi sve da sačuvam obraz Srbije i naroda. Došao sam da kažem da mi nemamo drugu otadžbinu. Zemlja nam je na lukav i odvratan način napadnuta. Suviše je velika svetinja koju branimo, neko će reći pozivaš se na Lazara, pa to je istina. Srbija nam je sve, sve nam je dala, da se odreknem svog naroda da posle ove tri godine sedim još neko vreme na stolici. Ja živim za to šta će da bude dosta posle toga.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike