Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici

15.05.2024

12:31

0

Autor: 24sedam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodiće delegaciju Srbije na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici
GS UN - Copyright Profimedia

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Sijarto je, na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Budimpešti, rekao da ta rezolucija namerno ili nenamerno demonizuje celi srpski narod za tragediju u Srebrenici.

- BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim delovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumevanje u BiH može da poljulja i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namerama - rekao je Sijarto.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodiće delegaciju Srbije na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici, a koja je zakazana za 23. maj, u 16 časova.

Diplomatska borba predsednika Vučića traje nedeljama unazad, a na dan kada će šef države voditi najtežu borbu do sada ceo srpski narod biće uz njega.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike