Mirisanje hrane u trajanju od dva minuta može vam pomoći da savladate želju za jelom

02.09.2021

12:50 >> 10:59

0

Zastanite i razmislite još jednom da li ste zaista gladni

Mirisanje hrane u trajanju od dva minuta može vam pomoći da savladate želju za jelom
Copyright Pexels

Mnogo puta nam se desilo da nam se jede nešto, a da ne osećamo istinsku glad, jednostavno nas mami taj kremasti, čokoladni kolač ili neka grickalica. Lako pokleknemo, pa se onda kajemo.

Istraživači sa Univerziteta Južne Floride su pronašli rešenje. Naime, oni su otkrili da što duže vremena provodite mirišući hranu za kojom žudite, manje ćete je želeti.

Pročitajte još

Miris ima veliki uticaj na vaš izbor hrane, a istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Marketing Researchs” otkrilo je kako biste možda mogli da se bolje kontrolišete.

Autor studije Dipajan Bisvas i njegove kolege napisali su da je najbolje mirisati hranu dovoljno dugo kako biste smanjili apetit za njom.

Pexels

– Čula mirisa i ukusa snažno su povezana i centri nagrađivanja u mozgu ne prave razliku između nadražaja kodiranih različitim čulnim sistemima – rekao je Bisvas.

Ovo interesantno istraživanje sproveo je tako što je u prostoriju ugradio isparivač mirisa koji bi se povremeno smjenjivao s ispuštanjem mirisa različitih grickalica, a takođe je sproveo terenske studije u supermarketima i kafićima.

Pixabay

Ispitanici su morali da procene utiču li mirisi na njihov apetit.

Oni koji su 30 sekundi osećali miris hrane poput pice ili kolačića imali su veći apetit za hranom od onih koji su udisali miris puna dva minuta.

Ispitanici koji su mirisima bili izloženi dva minuta na kraju su odabrali druge grickalice, poput jabuka i jagoda.

Kako se u istraživanju ističe, možda će biti dovoljno samo da osetite miris hrane za kojom žudite, jer vaš mozak često ne razlikuje odakle dolaze nadražaji.

Pexels

U suštini, vaše telo ne registruje osećate li samo miris hrane ili je zapravo jedete – sve dok imate apetit ili žudnju za određenom užinom, a niste istinski gladni.

Sledeći put kad se budete borili da odolite nekoj primamljivoj a ne tako zdravoj hrani, samo izdržite dva minuta, udahnite i uživajte u mirisu, poručili su autori.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike