Hajdemo na sankanje - prve sanke nastale pre točka, a najstariji zimski sport koji obožavaju i stari i mladi, odličan je za zdravlje

11.01.2021

12:20 >> 11:44

0

Ne propustite prave zimske čarolije

Hajdemo na sankanje - prve sanke nastale pre točka, a najstariji zimski sport koji obožavaju i stari i mladi, odličan je za zdravlje
Copyright Pixabay

Ovih dana širom Srbije zabeleo se sneg. Najviše su mu se obradovali najmlađi i odmah izvukli svoje sanke, skije, kliska i ostale zimske rekvizite. Od davnina je poznato da deca na snegu ne osećaju ni hladnoću, ni to da li su im mokre noge ili rukavice, već zažarenih obraščića neumorno jurcaju niz padinu, ali i uzbrdo vukući sanke za još jedan krug.

Generacije unazad prepričavaju svoje zimske čarolije, pa dok su se naše bake i deke sankale na džakovima napunjenim slamom, sada imamo razne moderne varijante sanki. Ove sezone na planinama širom Sbije popularne su i gume na kojima se najmlađi, ali i oni koji se tako osećaju, spuštaju niz padinu.

A ovako je sve počelo…

Jedan od najranijih zapisa o korišćenju sanki potiče iz starog Egipta. Velike sanke korišćene su za prevoz masivnih kamenih blokova za izgradnju piramida. Budući da je u tom delu sveta sneg i tada, kao i danas, bio retkost, sanke su se vukle po pesku. Oni koji su ih vukli, sigurno nisu uživali, bez obzira na vrstu podloge. Princip korišćenja različitih vrsta sanki i saonica za prevoz tereta je ostao manje više nepromenjen kroz milenijume, smatra se da je prethodio upotrebi točka. Sanke su nastale iz praktičnih ljudskih potreba, a tek naknadno su dobile i zabavnu svrhu.

Pixabay

Najranije otkrivene snežne sanke nastale su u severnim krajevima planete. Tipovi saonica koje Inuiti i danas koriste za prevoz tereta su u upotrebi već nekoliko hiljada godina. Široka ledena prostranstva severni narodi su savladavali vukući sanke samostalno, uz pomoć psećih zaprega, ili uprežući irvase. A znamo i da Deda Mraz koristi one sa irvasima.

U Evropi i Rusiji sanke su često vukli konji, a ruske trojke (saonice koje vuku tri konja) su opevane u mnogim pesmama. Sanke mogu da vuku i skijaši, to možete videti kod zimskih spasilačkih službi koji pomoću sanki-nosila transportuju povređene do najbliže lekarske pomoći. Moderna vremena su donela sanke na motorni pogon. Ovo izuzetno korisno vozilo za sve koji žive u zimskim uslovima često ima i isključivo zabavnu ulogu u zimskim turističkim centrima. Tako su sanke još jednom pokazale svoju neverovatnu moć prilagođavaja.

Prve zabeležene trke sanki održane su u Norveškoj u XV veku. Stvari su počele da se ubrzavaju sredinom XIX veka u švajcarskom odmaralištu Sent Moric.

Pixabay

Jednu od ključnih uloga u razvoju zimskog turizma kao ideje imao je hotelijer Kaspar Badrut. On je gostima pored soba i hrane nudio i niz aktivnosti na snegu. Odvažniji među njima su se oprobavali u sankanju niz ulice Sent Morica, što je često izazivalo nesporazume usled sudara sa pešacima. Sankanje je lagano proterivano sa ulica na okolne padine, a turisti su uglavnom koristili prerađene male sanke koje su originalno služile za dostavu robe do hotela i pansiona.

Prve prave organizovane trke sanki održane su u Švajcarskoj 1883. godine, dok je međunarodna organizacija posvećena ovom sportu osnovana u Drezdenu 1913. godine.

Zdravo je i stvara predivne uspomene, a ovo je pet benefita koje donosi sankanje

1. Pokreće čitavo telo

Sankanje je odlična aktivnost i za decu, i za odrasle. Jedan sat sankanja, odnosno sve aktivnosti koje uključuju i vuču sanki uzbrdo nakon spuštanja, utrošiće 300 kalorija kod osobe od 60 kilograma. Osim toga, aktivni su mišići čitavog tela – dok vučete sanke, istovremeno rade mišići nogu, ruku, zadnjice i trbušni mišići.

Pročitajte još

2. Omogućava boravak na svežem vazduhu

Odlična je prilika da se odvojite od ekrana i sedelačkog načina života, a uz to i udahnete svež vazduh. Još bolje ako imate priliku da odete na sankanje izvan grada jer će i kvalitet vazduha biti bolji. Takođe i sam boravak na hladnoći ima brojne prednosti – od toga da bolje spavamo, sagorevamo više kalorija, pa sve do toga da pomaže u borbi s infekcijama i doprinosi boljem opštem osećanju.

3. Razvoj koordinacije pokreta

Deca u ranom i srednjem detinjstvu još nemaju razvijenu koordinaciju pokreta u onolikoj meri kao što je to kod odraslih. I upravo je zato sankanje odlična aktivnost koja može doprineti razvoju koordinacije. Iako će bez sumnje biti zabijanja u drvo, u drugu decu i u slučajne predmete na putu, dete će s vremenom postajati sve bolje u zaobilženju prepreka i učenju kako može koristiti svoje telo u te svrhe. Naučiće kako da stane sa sankama, kako da promeni smer i kako da izbegne sudaranja. Vrhunac toga događa se oko desete godine detetovog života.

Profimedia

4. Razvoj socijalnih veština

Osim ako ne idete na izolovano mesto za sankanje ili brdo iza svoje kuće, velika je verovatnoća da ćete tokom sankanja naići na brojnu decu i roditelje. Upravo je to prilika da dete nauči kako da se ponaša u takvim situacijama. Podučite ga kako i zašto treba čekati u redu na svoje vreme za spuštanje, kako se treba ponašati prema drugima koji takođe čekaju, zašto je opasno udarati svojim sankama u drugu decu i slično.

5. Stvaranje veze između deteta i roditelja

Odlazak na sankanje uključuje čitav proces, od zajedničkog spremanja za izlazak, samog odlaska na sankanje, vežbe u kojoj ste većinu vremena usko vezani uz svoje dete, i podučavanje razvijanju socijalnih veština. Upravo zato se tokom ove aktivnosti učvršćuje veza između roditelja i deteta. Kako bi ona išla u pravom smeru, izbegavajte vikanje i situacije koje će kod deteta stvoriti stres i uzrokovati suze. Čak i ako padne i zaprlja se od glave do pete, to je samo deo života s kojim mora da nauči da se nosi. Uostalom, snežne radosti su kratkog veka i zato ih iskoristite najbolje što možete.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike