Devet stvari koje bi mogle da vam se dogode ako potpuno prestanete da jedete šećer

31.01.2021

08:25 >> 08:24

0

Posle jedne čokolade pet sati nam je oslabljen imunitet. Krivac je za mnoge bolesti, sindrom auto-pivnice, ali i prevremeno starenje

Devet stvari koje bi mogle da vam se dogode ako potpuno prestanete da jedete šećer
Copyright Profimedia

Ako prestanete da unosite proste šečere u svoj organizam vaše telo će vam biti zahvalno na mnogo načina. Poboljšaćete život i zdravlje, a čak deset stvari moglo bi da se promeni u vašem životu i organizmu.

1. Možda ćete lakše zatrudneti

Šećer je poznat po svojoj sposobnosti podizanja energije pokretanjem insulina u krvi. Ali insulin je vrlo sličan hormonima koji su odgovorni za trudnoću. Ako konzumiramo previše rafinisanog šećera, u našem telu ima toliko insulina da se pobrka s hormonima koji pomažu sazrevanje jajnih ćelija, pa naše telo počinje da radi na smanjenju nivoa tih hormona. Kao rezultat, u našem telu ima manje zrelih jajašaca i ženi postaje teže da zatrudni.

2. Nećete biti toliko gladni

Kada ulazi u naše telo, šećer utiče na naše mentalne sposobnosti kao i na samokontrolu. Studije pokazuju da šećer izaziva zavisnost u nekim delovima našeg mozga. Kad jedemo šećer, povećava se hormon koji izaziva glad, a smanjuje hormon za suzbijanje gladi. Tada počinjemo da žudimo za visokokaloričnom hranom poput kolača ili pice, a skloni smo i prejedanju.

3. Mogli biste da počnete bolje da pamtite

Studije su otkrile da čak i ako se ne ugojimo zbog konzumacije šećera, naš mozak i dalje oseća nelagodu, jer naše kognitivne funkcije mogu postati sporije. Mogli bismo oštetiti pamćenje i postati sporiji u donošenju odluka. Uz to, naš mozak može izgubiti volumen i postati manji na određenim područjima, otkrile su studije.

4. Možete prestati da doživljavate promene raspoloženja i postati veseliji

Jedenje previše šećera može dovesti do poremećaja raspoloženja, pa čak i depresije, tvrde naučnici. Ishrana bogata rafinisanim šećerima može ojačati anksioznost i sprečiti ljude da uživaju u svom životu. To se događa jer rafinisani šećer odvodi vitamin B iz našeg tela, a on je, između ostalog, odgovoran za naše raspoloženje. Iznenađujuće, doktori koriste insulin za lečenje, ne samo dijabetesa, već i depresije, a ovaj je tretman pokazao neke dobre rezultate.

Profimedia

5. Možete izbeći sindrom auto-pivnice

Sindrom auto-pivnice je stanje u kom se hrana fermentiše u našim crevima i ovaj postupak liči na proizvodnju piva. Zbog toga se čak možemo osećati i pijano, jer se tokom tog procesa proizvodi etanol i otpušta u naš krvotok.

6. Možda ćete imati gušću kosu

Prema dermatolozima, šećer može izazvati stanjivanje kose i gubitak kose. To se događa jer povećan nivo glukoze podstiče neravnomeran nivo hormona poput insulina i steroida, te se javlja hormonska neravnoteža. Vlasište se tada ne hrani dobro i možda ćemo početi da gubimo kosu. Pravilna ishrana neće moći da popravi štetu koja je već učinjena, ali može sprečiti budući gubitak kose, tvrde doktori, a prenosi Bright Side.

7. Vaša koža može početi sporije da stari

Šećer, ne samo da može da podstakne akne, već može da ubrza starenje naše kože, tvrde naučnici. Prilikom dolaska u naše telo šećer učestvuje u oštećenju kolagena naše kože, a ovaj proces još više ubrzava ultraljubičasto svetlo. Naša koža postaje manje elastična, te se pojavljuju bore i opuštenost.

8. Možda ćete tokom ciklusa manje osećati grčeve

Iako se možda čini da je dobra ideja da se prepustiti slatkišima i čokoladama dok imate menstruaciju, ginekolozi tvrde da šećer zapravo može pogoršati probleme. Prema doktorima, šećer može pogoršati grčeve jer uzrokuje upalu. Osim toga, možete imati problema sa nadutošću, bolovima u stomaku i gasovima.

9. Možda ćete imati bolji imunitet

Kada redovno konzumiramo šećer i imamo visok nivo šećera u krvi, možda sabotiramo sopstveni imunitet, tvrde naučnici. Šećer utiče na bela krvn zrnca koja su odgovorna za borbu protiv bakterija i virusa. Ispijanjem jednog litra gaziranog soka ili unosom 100 grama šećera smanjujemo aktivnost imunoloških stanica za 40%, a to znači da će nam imunitet biti onemogućen 4-5 sati.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike