Moćan mineral u borbi protiv upale pluća

25.03.2021

12:20 >> 15:28

0

Jod je neophodan hranljivi sastojak koji se ne može stvoriti u telu

Moćan mineral u borbi protiv upale pluća
Copyright Pixabay

Upala pluća je infekcija jednog ili oba plućna krila. Kesasti mehurići tj. alveole, koje inače apsorbuju kiseonik, postaju upaljene, pune se gnojem, očvrsnu, što otežava pravilno funkcionisanje pluća. Sve ovo neizbežno dovodi do toga da krv i ćelije u celom telu budu lišene kiseonika.

Simptomi upale pluća se razlikuju od relativno bezopasnih do teških, pa čak i smrtonosnih. Upala pluća započinje uz simptome karakteristične kao za prehladu i grip, kašalj, osećaj iscrpljenosti, a kasnije i visoka temperatura. Simptomi su uglavnom mnogo gori kod starijih osoba ili osoba sa već oslabljenim imunološki sistem.

Upala pluća uglavnom je uzrokovana infekcijom koju su izazvale bakterije, virusi ili gljivice.

Ovde na scenu stupa – jod. Otkrio ga je 1811. godine francuski naučnik Barnard Courtois. Jod je neophodan hranljivi sastojak koji se ne može stvoriti u telu. Hrana kao što su morske alge i morski plodovi, rakovi, povrće gajeno na tlu bogato jodom, odličan su izvor joda.

Odavno je poznato da je jod neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma ali ono što ne znaju svi, jeste da je jod mineral koji ubija bakterije, viruse i gljivice, glavne uzročnike upale pluća.

Pixabay

Još davno je prof. T. F. Allen, tvrdio da bi lečenje jodom kod obolelih od upale pluća „zaustavilo proces hepatizacije (pretvaranje normalnog plućnog tkiva u zapaljenski infiltrat u pneumoniji) u roku od dvadeset i četiri sata“.

Imati upalu pluća u najboljem slučaju može biti iscrpljujuće, a u najtežem slučaju može biti vrlo bolno i potencijalno opasno po život.

Preduzimanje koraka za brigu o našem telu i svom imunološkom sistemu kako bismo imali šansu u borbi protiv infekcija i kako bismo smanjili šanse za upalu pluća, kao i da pomognemo u lečenju simptoma upale pluća.

Najbolja odbrana je dobar napad. Najbolji način da pobedite infekcije i ojačate imunološki sistem jeste da svakodnevno konzumirate dovoljno ovog dragocenog minerala. Važna stvar je uključivanje raznovrsne hrane bogate jodom. Vreme je da se jodu posveti pažnja koju zaslužuje.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike