Koliko jaja danas možete da pojedete, a da ne narušite zdravlje

01.05.2021

07:17 >> 09:36

0

Jedno veliko jaje sadrži 186 mg holesterola, uglavnom u žumancetu

Koliko jaja danas možete da pojedete, a da ne narušite zdravlje
Copyright Foto:24sedam/ Goran Sivački

Stigao nam je Uskrs i sa njim tradicionalno kucanje jajima. Svaka kuća ofarbala je desetine uskršnjih jaja, a ovome se najviše raduju najmlađi koji od rane zore traže sa kim će odmeriti snagu svog jajeta. Rezultat je mnogo razbijenih, a potom i mnogo pojedenih jaja. Ipak, koliko jaja je u redu da pojedete, a da ne trpi vaš organizam.

Poslednjih godina sprovedeno je niz različitih naučnih istraživanja na ovu temu. Godinama unazad iz medija smo dobijali informacije da su jaja štetna po naš organizam ukoliko ih često jedemo, jer žumance sadrži veliki procenat holesterola, što je tada značilo da će se u našem telu, samim tim, povećati nivo holeresterola.

Jaja su dobila negativnu ocenu u medijima zbog količine holesterola koja se nalazi u žumancetu. Ipak, pitanje holesterola nije tako jednostavno, pa nova istraživanja pokazuju da unošenje holeresterola kroz hranu ne povećava nužno nivo holesterola u organizmu.

Koliko jaja nedeljno je preporučena doza?

Standardna preporuka je da osoba može da pojede od 2 do 6 jaja u toku nedelje, odnosno, žumanca. Ukoliko volite da jedete jaja, možete odvojiti žumanca i tako pojesti više jaja, na primer jedno žumance i tri belanca.

Ipak, pojavile su se nove studije, koje su napravile eskperiment. Jedna grupa ljudi je jela 1-3 cela jaja dnevno, a druga je jela zamenu za jaja.

Foto:24sedam/ Goran Sivački

U 70 odsto slučajeva jaja nisu imala uticaj na loš holesterol, a u 30 odsto slučajeva on se blago povećao. Ovo nam govori da to koliko jaja smete da pojedete je individualno i zavisi i od drugih faktora.

Da li često jedenje jaja povećava rizik od srčanih bolesti?

Istraživanja su pokazala da jaja u najvećem broju slučajeva ne povećavaju rizik od srčanih bolesti, jer naše telo samo reguliše odnos lošeg holesterola. Ipak, ukoliko imate, npr. dijabetes tipa 2, ne bi trebalo da jedete veliku količinu jaja, jer onda postoji rizik od srčanih bolesti.
Studija je takođe pokazala da oni koji su jeli 6 jaja nedeljno, a imaju dijabetes tipa 2, nisu imali značajno povećanje lipida u krvi. Takođe, ukoliko imate dijabetes tipa 2, najbolje bi bilo da redukujete ishranu i unosite što manju količinu ugljenih hidrata, dok proteini poboljšavaju vaše stanje.

Dakle, ne postoji tačan broj koliko jedna osoba sme da pojede jaja u toku nedelje. To zavisi i od konstitucije, fizičkih karakteristika osobe, stanja čitavog organizma, kao i koliko kalorija u toku dana troši.

Ipak, nutricionisti preporučuju da ni na Uskrs ne bi trebalo da pojedete više od tri jaja. Ukoliko vam se baš jedu, pokušajte bez žumanca.

Jedna studija iz 2019. godine objavljena u naučnom časopisu JAMA dokazala je da ljudi koji jedu tri ili više jaja na dan povećavaju rizik od oboljevanja od srčanih bolesti i od prerane smrti, u poređenju sa onima koji jedu dva ili manje jaja.

Pixabay

Najvažniji razlog za ovakve nalaze je, naravno, holesterol. Naime, jedno veliko jaje sadrži 186 mg holesterola, uglavnom u žumancetu. Stručnjaci tvrde da više od 300 mg holesterola koji unosite kroz jaja ili neku drugu namirnicu nije dobro za vaše zdravlje.

Studija je pratila više od 29.000 ljudi u periodu od 17 i po godina. Posle tog perioda registrovano je 5.400 kardiovaskularnih bolesnika, od kojih je 1.302 imalo fatalni ili obični šlog. 1.897 ljudi je imalo fatalni ili obični srčani udar, a 113 ljudi je umrlo od drugih bolesti srca. Čak 6.132 osobe koje su učestvovale u istraživanju su umrle od neke druge bolesti. Rezultat konzumiranja tri ili više jaja na dan je povećalo rizik od srčanih bolesti za 3,2 odsto, a od prerane smrti za 4,4 odsto.

Svetski rekorderi po godišnjem unosu jaja (Izvor: Međunarodna komisija za jaja, 2015)

Zemlja/Jaja po glavi stanovnika

Meksiko – 352

Malezija – 342

Japan – 329

Rusija – 285

Argentina – 256

Kina – 254.8

Sjedinjene Američke Države – 252

Danska – 245

Najzdravija jaja su ona bogata omega 3 kiselinama, kao i domaća jaja od naših deka i baka. Uživajte u uskršnjoj gozbi i druženju sa porodicom.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike