Da li nam je zaista potrebno osam sati sna, osam čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo šta kažu stručnjaci

19.05.2021

19:21 >> 13:55

0

Autor: Z. A.

Neki saveti su opšti i stari, ali važeći, neke vredi preispitati

Da li nam je zaista potrebno osam sati sna, osam čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo šta kažu stručnjaci
Copyright Pexels

Ako ste se ikada fokusirali na sopstveno zdravlje i ono što nazivamo zdravim životnim stilom, verovatno ste povremeno nailazili na opšte zdravstvene savete o tome koliko treba svakodnevno hodati, koliko, šta i kada jesti i piti ili koliko spavati. Ali da li zaista treba da pređemo tačno 10.000 koraka dnevno da bismo bili zdravi i u formi? Ili popiti osam čaša vode i spavati osam sati?

Prema američkoj naučnici i savetnici za fitnes Tamari Hew-Butler, neki od ovih saveta su prilično opšti, a prave norme zavise od nekoliko faktora i mogu biti različite za sve.
Za dnevni unos vode ona za The Sun kaže da količina vode koja je čoveku potrebna zavisi pre svega od telesne težine, zatim od spoljašnje temperature, nivoa fizičke aktivnosti i slično.

10.000 koraka dnevno

Brojka od 10.000 datira od Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine kada je jedna japanska kompanija prodala pedometar: koji je postigao svetski uspeh, a brojka od 10.000 ostala je u uhu ljudima. Novo istraživanje sa Harvarda pratilo je nekoliko godina 16.000 žena u sedamdesetim godinama, a istraživači su zabeležili broj svakodnevnih koraka i vreme i uzroke smrti.
Četiri godine kasnije umrlo ih je 504, a prosečan broj dnevnih koraka onih žena koje su duže živele bio je 5.500.

Pet porcija voća i povrća dnevno

Istraživači sa Imperijal koledža u Londonu otkrili su da, iako pet porcija voća i povrća dnevno može smanjiti rizik od raka, bolesti srca i moždanog udara, najbolje je jesti dvostruko više!

Studija objavljena u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju otkrila je da 800 grama ili deset porcija dnevno pruža najveću zaštitu protiv ovih bolesti, a autor studije dr Dagfinn Aune kaže da bi, ako bismo svi konzumirali deset porcija dnevno, svet sprečio oko 7,8 miliona prerane smrti.

Pixabay

Osam sati sna dnevno

Poznato je da san poboljšava imunosistem i mentalno stanje, a takođe može da smanji rizik od nekih ozbiljnijih bolesti poput dijabetesa tipa 2 ili bolesti srca, ali koliko nam sna zaista treba za to?
Britanska nacionalna fondacija za zdravlje spavanja kaže da je zdravim odraslima potrebno sedam do devet sati sna noću, bebama, maloj deci i tinejdžerima potrebno je malo više od toga, a svima starijim od 65 godina potrebno je od sedam do osam sati sna.
Isto tako, oni koji spavaju manje od šest sati dnevno, prema stručnjacima sa Univerziteta u Edinburgu, imaju 30 odsto veće šanse da razviju demenciju u starosti.

Žene treba da unose 2.000, a muškarci 2.500 kalorija dnevno

I to 400 kalorija za doručak i 600 za ručak i večeru, a razliku unose kroz pića i grickalice između obroka, kaže Svetska zdravstvena organizacija, ali neki stručnjaci ističu da ne bi trebalo računati unos kalorija jer ih ionako svi brzo sagorevamo.

Osam čaša vode dnevno

Preporuke za osam čaša dnevno datiraju još iz 1945. godine, kada se smatralo da većini odraslih treba oko 2,5 litara vode dnevno, što je jedan mililitar za svaku kaloriju hrane. Slični saveti važe i danas, iako se svi lekari ne slažu oko toga da li treba piti toliko vode ili je bolje unositi vodu u telo putem razne hrane bogate vodom.
Pedijatar Aaron Carroll ističe da većina unosa vode potiče iz izvora poput voća i povrća, piva, čaja i kafe, a naučnica Tamara Hew-Butler kaže da količina potrebne vode zavisi od nivoa fizičke aktivnosti, telesne težine pojedinca i od spoljne temperature.

Pexels

Ne više od šest grama soli dnevno

So je neophodna za zdrav nervni sistem i održavanje mišića u pokretu, ali preterivanje povećava rizik od srčanog i moždanog udara.
Smernice britanske vlade kažu da zdrave odrasle osobe ne bi smele unositi više od šest grama soli dnevno, a Action On Salt kaže da većina ljudi unosi 8,1 grama soli dnevno, a ako bismo to smanjili za 25 odsto, smanjili bismo i moždane udare za 22 odsto, a srčane za 16 procenata.

Zdrav BMI je 18,5 – 24,9

Indeks telesne mase (BMI) koristi se za kategorizaciju zdravlja: ​​visok ili nizak BMI tako može biti pokazatelj loše ishrane, slabe aktivnosti ili visokog stresa, a izračunava se deljenjem težine u kilogramima i visine u centimetrima.
Raspon od 18,5 do 24,9 BMI smatra se zdravim, a sve ispod toga je pothranjenost, a iznad toga gojaznost. Međutim, BMI sam po sebi ne mora biti odraz nečijeg celokupnog telesnog stanja – primeri profesionalnih sportista to potvrđuju: i to najčešće boksera i ragbista koji se zbog velike mišićne mase BMI mogu svrstati u gojazne, iako nemaju puno masnoća u telu i potpuno su zdravi.

moža će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike