Ako ujutru ne osećate glad, za to postoji šest razloga: Evo šta je znak da treba da uradite analize

27.06.2021

07:17 >> 07:45

0

Autor: Z. A.

Ukoliko je sve u redu, onda je prirodno da ste na početku dana najgladniji

Ako ujutru ne osećate glad, za to postoji šest razloga: Evo šta je znak da treba da uradite analize
Copyright Pexels

Sigurno ste već čuli da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Ali to ne znači da se možete naterati da ujutro osećate glad. Zato se praktikovanje zdravog doručka može činiti poprilično izazovnim zadatkom.

Iako bi u nekim slučajevima nedostatak gladi ujutro mogao biti znak ozbiljnog problema, to je najčešće sasvim normalno i nema razloga za zabrinutost.

Ovo je šest mogućih razloga zbog kojih ujutro možda nećete osećati glad.

1. Pojeli ste obilnu večeru ili uživali u grickalicama kasno uveče

Jedan od glavnih razloga zašto niste gladni čim se probudite možda je taj što ste veče pre pojeli obilnu večeru ili uživali u grickalicama. Naročito ako je vaš obrok bio bogat masnim kiselinama ili proteinima. Ovi makronutrijenti mogu usporiti pražnjenje želuca i zbog njih ćete se duže osećati siti. Takođe, proteini mogu značajno promeniti nivo hormona koji regulišu vašu glad i apetit.

Slično tome, obroci s visokim udelom masnoća mogu promeniti nivo određenih hormona povezanih s apetitom i osećajem sitosti, što dovodi do smanjenja gladi.

2. Nivo hormona vam se menja tokom noći

Tokom noći i spavanja nivo nekoliko hormona u vašem telu oscilira. To vam može promeniti apetit. Konkretno, istraživanja pokazuju da su nivoi epinefrina, poznatog i kao adrenalin, ujutro uglavnom veće.

Smatra se da ovaj hormon suzbija apetit usporavajući brzinu pražnjenja želuca i povećavajući razgradnju ugljenohidrata uskladištenih u jetri i mišićima. Štaviše, jedno istraživanje je primetilo da su nivou grelina, hormona gladi, ujutro bile niže nego prethodne noći. To bi takođe moglo objasniti zašto se osećate manje gladnima kad se probudite.

Na kraju, neka istraživanja sugerišu da nivo leptina, hormona koji podstiče osećaj sitosti, takođe može biti viši ujutro. Međutim, studije su pokazale mešovite rezultate.

Imajte na umu da su ove dnevne fluktuacije hormona sasvim prirodne i obično nisu razlog za zabrinutost. Međutim, ako osetite nagle ili ekstremne promjene gladi ili apetita, razmislite o poseti lekaru.

Pexels( Andrea Piacquadio

3. Osećate se anksiozno ili potišteno

I anksioznost i depresija mogu značajno uticati na nivo vaše gladi. Uz simptome poput poremećaja spavanja, umora i gubitka interesa, depresija može uzrokovati i promene apetita. Anksioznost može povećati nivo određenih hormona stresa koji smanjuju vaš apetit.

Međutim, anksioznost i depresija različito utiču na ljude. Neka su istraživanja otkrila da su ta stanja ponekad povezana s povećanim apetitom kod nekih ljudi.

4. Trudni ste

Jutarnje mučnine često karakterišu mučnina i povraćanje pa one utiču na oko 80 odsto žena tokom trudnoće. One vam mogu smanjiti apetit. Zapravo, u jednoj studiji na 2.270 trudnica 34 odsto je izjavilo da je manje jelo tokom rane trudnoće.

Osim jutarnjih mučnina, trudnoća može uzrokovati i druge simptome smanjenja gladi kao što su probavne smetnje, nadutost i odloženo pražnjenje želuca.

5. Bolesni ste

Konkretno, poznato je da respiratorne infekcije poput prehlade, gripa i upale pluća često utiču na smanjen apetit. U nekim slučajevima ove infekcije takođe ograničavaju vaša čula ukusa i mirisa, što može smanjiti apetit.

Imajte na umu da je posebno važno ostati hidririran kada ste bolesni, čak i ako ne osećate glad. Supa, vruć čaj, banane, krekeri i jabuke nekoliko su jednostavnih opcija koje možete isprobati kada se ne osećate dobro.

Pexels/ Anna Shvets

6. Ostali uzroci

Pored gorenavedenih uobičajenih faktora, postoji još nekoliko mogućih razloga zbog kojih možda nećete osećati glad kada se probudite.

Ako uzimate određene lekove, neki od njih, uključujući diuretike i antibiotike, mogu smanjiti glad i apetit. Nadalje, smanjen apetit je čest kod starijih odraslih osoba, a može biti uzrokovan promenama u energetskim potrebama, hormonima, čulima ukusa ili mirisa i društvenim okolnostima. Još jedan od mogućih uzroka jesu i problemi sa štitnom žlezdom. Naime, gubitak apetita može biti znak hipotireoze ili smanjene funkcije štitnjače.

Smanjen apetit može biti i znak da ovulirate. Estrogen, ženski spolni hormon koji se povećava tokom ovulacije, može suzbiti vaš apetit. Na kraju, određeni zdravstveni problemi, poput bolesti jetre, slabljenja srca, bolesti bubrega, HIV-a i raka mogu uzrokovati gubitak apetita.

Ako sumnjate da bilo koje od ovih stanja potencijalno doprinosi vašem nedostatku apetita ujutro, obratite se lekaru.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike