Prednosti malih grudi: Zašto treba da volite ovaj deo tela, stručnjaci objašnjavaju

01.07.2024

06:45

0

Autor: K. B.

U istraživanju je učestvovalo 162 isključivo dojilja, a učesnici su odabrani na temelju nekoliko kriterijuma kako bi se osigurao homogeni i zdravi uzorak studije

Prednosti malih grudi: Zašto treba da volite ovaj deo tela, stručnjaci objašnjavaju
Copyright Freepik

U vezi sa dojenjem, često se misli da žene sa većim grudima imaju prednost jer sigurno imaju više mleka. Međutim, to nije tačno, a nedavno istraživanje pokazalo je da su male grudi zapravo u boljoj poziciji.

Žene sa veoma malim grudima često brinu da li će moći da doje svoju bebu zbog straha da neće imati dovoljno mleka. S druge strane, žene sa velikim grudima često se uverava da neće imati problema sa dojenjem, ali to takođe nema naučne osnove. Nedavno istraživanje objavljeno u American Journal of Human Biology otkrilo je da žene sa većim grudima proizvode mleko sa nižom koncentracijom laktoze u poređenju sa ženama koje imaju manje grudi.

Istraživanje je uključilo 162 isključivo dojilje, odabrane na osnovu nekoliko kriterijuma kako bi se obezbedio homogen i zdrav uzorak studije. Analizirani su uzorci majčinog mleka na sadržaj kalorija, masti, proteina i koncentracije laktoze. Rezultati su pokazali da postoji negativna veza između veličine dojke i koncentracije laktoze u majčinom mleku, čak i kod žena koje nisu imale višak kilograma već su samo imale velike grudi.

Profimedia Pixabay
 

Naučnici su iznenađeni ovim otkrićem, jer se smatralo da veličina dojke ne utiče na sastav mleka. Međutim, veća veličina grudi povezana je sa višim nivoima hormona estradiola i progesterona, koji mogu uticati na proizvodnju mleka i sintezu laktoze. Takođe je primećeno da učestalost hranjenja i kalorijski unos majke mogu uticati na koncentraciju laktoze u mleku.

Ovo istraživanje naglašava važnost razumevanja varijabilnosti sastava majčinog mleka i potrebu za daljim istraživanjem uticaja različitih faktora na njegovu kvalitetu i nutritivnu vrednost za odojče.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike