Zašto se dobrim ljudima dešavaju loše stvari?

25.06.2024

21:14

0

Autor: K. B.

Ljudi često razmišljaju zašto oni koji čine loše stvari žive dobro, dok oni koji žive pošteno imaju težak život

Zašto se dobrim ljudima dešavaju loše stvari?
Copyright Freepik

Otac Rafailo Boljević, iguman manastira Podmaine u Budvi, redovno održava duhovne večeri i predavanja koja prate desetine hiljada vernika putem interneta. Jednom prilikom, otac Rafailo je obradio večnu temu - zašto se dobrim ljudima dešavaju loše stvari?

Mnogi se pitaju da li je pravično da oni koji žive pošteno, bez varanja, krađe i uzorni u svakom smislu, prolaze kroz teškoće dok neki koji se odriču vere, lažu, kradu i upadaju u poroke, uživaju. Otac Rafailo je objasnio da su nevolje koje pravednici prolaze namenjene njihovom duhovnom napretku, dok se grešnicima daju radi očišćenja.

„Greh se ne čisti bez nevolje“, naglasio je otac Rafailo. „Ispovest je buđenje svesti o greškama i traženje Božje pomoći i oproštaja. Kroz ispovest, pokajnik dobija snagu da podnese epitimiju - ne nužno fizičku, već duhovnu terapiju koja ga vodi ka spasenju.“

Freepik
 

Otac Rafailo je objasnio da Bog različito postupa kada pravedniku ili grešniku daje muku. Muka pravednika podstiče njegov duhovni rast, dok grešnici često prolaze kroz teška iskušenja kako bi se njihova gordost slomila.

„Ako čovek postane 'pogan', tj. potpuno otuđen od Boga, Božja muka može biti još teža i napornija, sve dok se ne ponizi i ne potraži oproštaj“, istakao je otac Rafailo. „To je težak, ali spasonosan proces.“

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike