Kako kafa utiče na organizam u vrelim vremenskim uslovima: Greška koju svi pravimo i njen uticaj na zdravlje

24.06.2024

06:44

0

Autor: K. B.

Doktori istražili uticaj kafe na organizam tokom ekstremnih vrućina i preporučene količine konzumacije

Kako kafa utiče na organizam u vrelim vremenskim uslovima: Greška koju svi pravimo i njen uticaj na zdravlje
Žena pije espreso - Copyright Profimedia

Različiti su stavovi doktora o uticaju kafe na organizam tokom ekstremnih vrućina. Prema rečima doktora Petra Borovića, kafa se prži na visokim temperaturama iznad 270 stepeni, stvarajući tako čak 19 karcinogena. Početak dana sa kafom umesto vodom može dovesti do dehidratacije jer kafa deluje kao diuretik, izbacujući iz tela sedam puta više tečnosti nego što je uneto. Ovo može dovesti do sušenja tkiva i moguće pojave promena na krvnim sudovima.

Dr. Borović naglašava da leti kafa može stvoriti dodatne probleme jer podstiče gubitak tečnosti iz organizma, povećavajući time rizik od dehidratacije. Stoga, umesto kafe, preporučuje se konzumacija čajeva od mente, lipe ili hibiskusa, koji se mogu konzumirati rashlađeni i po želji zaslađeni medom.

Profimedia
 

"Kafa, koja je inače zelene boje, prži se na visokim temperaturama dok ne pocrni, na preko 270 stepeni, pa i do 300. Tada se ugljične veze raspadaju i stvara se 19 karcinogena. Mnogi prave grešku što dan započinju kafom umesto vodom, jer jedna šoljica kafe iz organizma izbaci sedam puta više tečnosti nego što smo je uneli. I telo traži vodu, pa se tkiva suše, a zatim i počinju promene na krvnim sudovima", ističe lekar.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike