Koliko trešanja je previše: Postoji tačan broj koji ne smete da pređete, inače će da vam se desi karambol u telu
Otkrijte njihove zdravstvene prednosti i preporučenu dnevnu dozu za optimalno zdravlje
![Koliko trešanja je previše: Postoji tačan broj koji ne smete da pređete, inače će da vam se desi karambol u telu](/data/images/2024-05-30/588768_profimedia-0373563543_f.jpg?timestamp=1717020000)
Često se dešava da kada jednom počnemo da jedemo trešnje, teško je da prestanemo. Trešnje sadrže dijetetska vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (kao što su jabučna, limunska i vinska) i određene proteine i ugljene hidrate.
Međutim, stručnjaci savetuju umerenost jer prekomerna konzumacija može imati laksativan efekat i izazvati loše varenje. Ali, postavlja se pitanje koliko je trešanja previše?
Prednosti trešanja
Njihova crvena boja potiče od antocijana i drugih fenolnih supstanci sa antioksidativnim svojstvima. Pored toga, antocijanini imaju analgetičke i antiinflamatorne efekte, što ih čini korisnim za ublažavanje simptoma artritisa.
Antocijanini i proantocijanidini u trešnjama takođe pomažu u ublažavanju simptoma astme i alergije, stimulišu proizvodnju kolagena i smanjuju upale i grčeve mišića. Ovo je posebno korisno za sportiste koji mogu osetiti olakšanje bola nakon intenzivnih aktivnosti kao što je trčanje.
![](/data/images/2022-06-02/291320_pexels-engin-akyurt-2673876_iff.jpg?t=1717080802)
Trešnje za dijabetičare
Trešnje sadrže levulozu, šećer sa niskim glikemijskim indeksom koji telo polako apsorbuje, što ih čini pogodnim za dijabetičare. Osim što se jedu sveže, višnje su odlične i za pravljenje sokova, sladoleda, voćnih salata i osvežavajućih kolača.
Preporučena dnevna doza
Trebalo bi biti umeren. Preterivanje sa trešnjama može izazvati laksativne efekte i poremećaje u ishrani, a ako ih jedete na poseban način, mogu i da budu otrovne. Zbog toga se preporučuje konzumiranje do 150 grama trešanja dnevni, što je oko 20 trešanja.
Kako da uključite trešnje u svoju ishranu
- Sveže trešnje: Najbolje ih je konzumirati sveže kao ukusnu užinu.
- Sok od trešnje: Napravite svež sok za osveženje.
- Voćne salate: dodajte trešnje voćnim salatama za dodatnu slatkoću i boju.
- Sladoled i kolači: Koristite trešnje za pravljenje ukusnih sladoleda i osvežavajućih kolača.
BONUS VIDEO:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari