Vaše dete je pametno: Stručnjaci ističu da je ova strast pokazatelj visokog nivoa inteligencije kod dece

05.04.2024

21:11

0

Autor: K. B.

U današnjem svetu, gde se svako dete razvija na svoj način, roditelji često tragaju za znakovima koji bi mogli ukazati na visok nivo inteligencije kod njihove dece

Vaše dete je pametno: Stručnjaci ističu da je ova strast pokazatelj visokog nivoa inteligencije kod dece
Copyright Profimedia

Još nije jasno šta je uzrok ovog interesovanja, ali je očigledno da deca uzrasta od dve do šest godina mogu da nabroje više dinosaurusa od svojih roditelja. Ako je vaše dete opsednuto dinosaurusima i zna sve o Tiranosaurusu - možete da odahnete i uživate!

Zašto? Pa, vaš mali ljubitelj dinosaurusa verovatno ima iznadprosečnu inteligenciju, proširen opseg pažnje i može biti bolji u korišćenju jezičkih veština i obradi informacija. Tri odvojene studije o intenzivnim interesovanjima pokazuju da deca koja su duboko zainteresovana za određenu temu imaju tendenciju da budu bolji i pametniji učenici. Prema istraživanju iz 2007. godine objavljenom u časopisu Developmental Research, oko jedne trećine male dece će u nekom trenutku razviti intenzivno interesovanje za neku temu - a jedna od najpopularnijih je opsesija dinosaurusima.

Profimedia
 

Još nije poznato šta tačno pokreće ovo interesovanje, ali pedijatrijska psihijatrijska terapeutkinja Keli Čen smatra da je to dokaz da deca mogu učiti čak i ne shvatajući da uče.

"Postavljanje pitanja, pronalaženje odgovora i razvoj stručnosti su osnovni elementi učenja. Istraživanje teme i usvajanje znanja kroz to procese je korisno jer oblikuje naše razumevanje", objašnjava Keli Čen, dodajući da je igra primarni interes dece, kroz koju najbolje uče. Takođe, igra važnu ulogu u tome što deca vole da pokažu da znaju više i bolje od svojih roditelja.

Profimedia
 

"Ako roditelj može da nabroji tri ili četiri vrste dinosaurusa, a dete 20, to dete će razviti osećaj autoriteta", kaže paleontolog Kenet Lakovara. Istraživanje takođe pokazuje da interesovanje dece za određenu temu značajno opada između šest meseci i tri godine, ali ono što deca nauče kroz svoju opsesiju ostaje trajno za ceo život.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike