Umetnost je biti srećan: Artur Šopenhauer ima osam pravila za jedan baš lep život

03.08.2021

20:21 >> 20:32

0

Moguće je stvoriti iluziju, samo treba pratiti smernice velikog uma

Umetnost je biti srećan: Artur Šopenhauer ima osam pravila za jedan baš lep život
Copyright Pexels

Nemački filozof Artur Šopenhauer bio je idealista, predstavnik pesimizma, ali je među njegovim ličnim stvarima otkriven je rukopis pod naslovom „Umetnost biti srećan“.
Zanimljivo je da je, uprkos svim pesimističkim idejama koje je Šopenhauer branio tokom svog života razvio brojna pravila koja mogu pomoći da se izbegne tuga.

čitajte i ovo

Za Šopenhauera sreća je stanje iluzije, ali tvrdio je da svako tu iluziju može postići. Evo koja je pravila za srećan život postavio slavni nemački filozof:

1. Ne upoređuj kako ne bi zavideo

Šopenhauer kaže da je potrebno iskoreniti naviku upoređivanja sebe sa drugima, što često izaziva zavist. Prema njegovom mišljenju, zavist je vrlo negativna emocija koja čoveku krade radost i sreću. Uvek će mu sve nedostajati, biće nezadovoljan svime i svačim. Zavist nas vodi u suprotnom smeru od sreće – do tuge. Poređenje sa drugima ruši samopouzdanje, krade optimizam i donosi veliko unutrašnje nezadovoljstvo. Da bi izbegao ovu patnju, Šopenhauer je snažno savetovao da se ne upoređuju. Svaka osoba je individua – i to je njena lepota i sjaj. Svako ima svoju situaciju i svoje mogućnosti.

„Ljubomora se uvek rađa s ljubavlju, ali ne umire uvek s njom.“

Pexels

2. Ne brinite o neuspehu

Nemački filozof poziva da uvek radite sve što je moguće i da ne brinete o tome kako ćete se dalje razvijati. Kada se potrudite i date sve od sebe, nema smisla uznemiravati se zbog lošeg rezultata. Najbitnije je da stvarno date sve od sebe i da ste svesni svog truda.

„Najveća je od svih ludosti – žrtvovati svoje zdravlje, ma šta to bilo: zbog sticanja imovine, zbog napredovanja u službi, zbog učenosti, zbog slave, a da o toj slasti i kratkotrajnim užicima i da ne govorimo. Šta više, zdravlju treba sve podrediti“, piše Šopenhauer

3. Verujte svom srcu

Svaki čovek je drugačiji od drugog, a samim tim imaju i drugačije otkucaje i želje srca. Treće pravilo sreće nas uči da verujemo svom srcu, da radimo ono što duša nalaže. Ali da biste mogli da čujete glas srca, morate prvo spoznati sebe.

4. Ne treba da zavisite ni od koga

Četvrto pravilo sreće uči nas da se u životu oslanjamo samo na sebe. Na ovaj način ćemo izbeći razočaranje i nećemo se uznemiravati zbog ponašanja drugih ljudi. Ne možemo kontrolisati druge i tuđe odluke, ali možemo naše reakcije. Ne dozvolite da drugi utiču na vaše raspoloženje. Niko vam neće doneti radost na tacni, samo vi odlučujete da li ćete živeti srećno.

Pexels

5. Ne precenjujte svoje želje

Kada se nešto ne ostvari, to može značiti i da nije bilo vaše. Postavljajte realne ciljeve, a pre toga uzmite u obzir sve svoje sposobnosti.

„Duvamo balone od sapunice što duže možemo i što veće možemo iako dobro znamo da će se raspršiti.“

6. Kontrolišite svoja očekivanja

Moramo naučiti da prilagođavamo očekivanja, baš kao i željama. Na ovaj način možemo izbeći velika očekivanja od ljudi ili okolnosti. Jednostavno rečeno, ovo pravilo vas podseća da na život gledate realno. Prepreke su uvek bile, jesu i biće, stoga je potrebno razmišljati o tome kako ih prevazići na najmudriji način, a ne sanjati o tome da sve teče glatko.

7. Cenite ono što imate

Što se tiče sreće, važno je zapamtiti da se sreća zapravo ne može kupiti. Istinska sreća nema nikakve veze sa količinom novca ili materijalnim bogatstvom. Kada ovo shvatite, čim prestanete da se poredite sa drugima i budete ljubomorni, shvatate šta je zaista važno u životu. Provedite više vremena s porodicom, rodbinom, onima koje volite. Ovo je najvrednija i najdragocenija stvar u životu i to nas čini istinski srećnim.

Pexels

8. Živite u sadašnjem trenutku

Poslednje pravilo odnosi se na to koliko vremena gubimo na razmišljanje o budućnosti i žaljenje o prošlosti. Zabrinuti se za sutra i žaliti za greškama iz prošlosti nema ni najmanjeg smisla, a kamoli da vas učini srećnijim. Osim toga, ne možemo promeniti odluke donete u prošlosti. Kada je reč o budućnosti, kada stalno sanjate o onome što će se dogoditi i povezujete sreću sa tim, osećate se nezadovoljno i nesrećno u sadašnjosti. Zato samo uživajte u sadašnjosti. To je sve što danas imamo: prošlost više ne postoji, a budućnost još nije stigla, piše sensa.rs.

čitajte i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike