Danas je Plavi ponedeljak, najdepresivniji dan u godini: Ali, ne mora tako da bude, evo kako da ga učinite veselijim

15.01.2024

13:00

0

Kako savladati osećaje tuge i depresije tokom najdepresivnijeg dana u godini?

Danas je Plavi ponedeljak, najdepresivniji dan u godini: Ali, ne mora tako da bude, evo kako da ga učinite veselijim
Copyright Profimedia

Ako vas stiže polako umor od prazničnih proslava i počinjete da se vraćate u realnost, te vam opada raspoloženje i optimizam koji su vas krasili oko Nove godine, onda znajte da razlog za to leži u činjenici da je danas Plavi ponedeljak (Blue Monday), dan koji se smatra najdepresivnijim u godini. 

Teoriju o Plavom ponedeljku, koji nije zasnovan na naučnim činjenicama, postavio je 2004. godine Cliff Arnall, velški psiholog koji je za svoju formulu  uzeo niz faktora, kao što su vremenski uslovi, dugovi, vreme koje je prošlo od Božića i motivaciju

Njegova formula za Plavi ponedeljak glasi: [W + (D - d)] x TQ / M x Na.

Profimedia
 

 

W označava vreme, D dugove, d mesečnu platu, T vreme od Božića, Q vreme u kom smo odustali od novogodišnjih odluka, M nivo motivacije, a Na osećaj da treba da preduzmemo neke korake.

"Prvo su me pitali da dođem do dana za koji mislim da je najbolji za rezervisanje letnjeg odmora. Kad sam počeo da razmišljam o motivima za rezervaciju praznika, prisećajući se onoga što su mi hiljade ljudi govorile tokom posla ili radionica, ovi faktori upućivali su na to da je treći ponedeljak u januaru posebno depresivan", objasnio je još 2013. godine za The Daily Telegraph.

Dr Dean Burnett kritikuje, međutim, ovaj koncept smatrajući da je s naučne tačke besmislen i potencijalno štetan.

"Ako znate nešto o psihologiji, mentalnom zdravlju ili samo funkcionisanju stvarnog sveta, Plavi ponedeljak nema apsolutno nikakvog smisla. Ipak, dugi niz godina prati se u medijima kao da je to utvrđena činjenica. Nedelje nakon Božića uvek su relativno jadne zbog lošeg vremena, finansija iscrpljenih praznicima, nema povoda za slavlje, svi pokušavaju da drže dijete i slično", rekao je Burnett. 

Pa, kako savladati osećaje tuge i depresije tokom najdepresivnijeg dana u godini?

Plavi ponedeljak može da bude prilika da se ponovno fokusirate na svoje ciljeve i prioritete za godinu koja je tek započela. Postavljanje novih ciljeva ili revidiranje postojećih može vam dati osećaj svrhe i motivacije.

Profimedia
 

Napravite plan za fizičku aktivnost

Telo i um često su povezani pa redovan trening može da poboljša vaše raspoloženje. Odlazak u šetnju, trčanje ili vežbanje u teretani mogu vam pomoći da oslobodite endorfin, prirodno rešenje za smanjenje stresa.

Povežite se s prijateljima i porodicom

Socijalna podrška igra ključnu ulogu u borbi protiv depresije. Danas je savršen dan za poziv ili susret s dragim osobama koje vas mogu oraspoložiti i podići vaše raspoloženje.

Radite na svom mentalnom zdravlju

Plavi ponedeljak može da bude podsetnik da se brinete o svom mentalnom zdravlju. Razgovarajte s terapeutom ili stručnjakom za mentalno zdravlje ako osećate da vam je potrebna podrška ili terapija.

Dopustite sebi opuštanje

Ne zaboravite sebe i svoje potrebe. Nađite vreme da se opustite i radite stvari koje vas ispunjavaju i donose radost, bilo da je to čitanje knjige, gledanje omiljenog filma ili meditacija.

Postavljanje ciljeva za svakodnevnu sreću

Umesto da se usredsredite na jedan dan, razmislite o postavljanju ciljeva za svakodnevnu sreću tokom cele godine. To može uključivati male radosti i aktivnosti koje će vam pomoći da održite pozitivan duh.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike