Iznenadićete se, ali osobe u ovim godinama treba da imaju višak kilograma jer im to čuva zdravlje

21.12.2023

06:57

0

Autor: K. B.

Stručnjaci su nedavno izneli iznenađujuće otkriće koje se tiče telesne mase kod osoba u određenim godinama

Iznenadićete se, ali osobe u ovim godinama treba da imaju višak kilograma jer im to čuva zdravlje
Žena, vaga za merenje 1 - Copyright Profimedia

Prema istraživanju Britanskog dijetetskog udruženja objavljenom krajem novembra, osobe starije od 65 godina koje imaju blagi višak kilograma ne bi trebalo da mršave. Prema ovom istraživanju, idealan indeks telesne mase (BMI) za ljude u starijem dobu je zapravo između 25 i 29,9, a ne između 18,5 i 25, što se tradicionalno smatra normalnim za odrasle osobe.

Indeks telesne mase se računa formulom koja uključuje telesnu masu u kilogramima i visinu u kvadratima metara. Na primer, za osobu sa telesnom masom od 68 kg i visinom od 165 cm (1,65 m), BMI iznosi 24,98.

Profimedia
 

Višak kilograma štiti od bolesti i povreda

Studija ističe da prekomerna telesna težina kod starijih osoba nije povezana sa povećanim rizikom od smrtnosti. Takođe, istraživanje ukazuje na to da višak kilograma može imati koristi kod starijih osoba jer telo skladišti energiju u masnoći, koju može koristiti kada osoba oboli i nema normalan apetit.

Alison Smit iz Britanskog dijetetskog udruženja naglašava da poticanje starijih osoba da mršave može ih učiniti manje otpornim na bolesti, s obzirom na to da se razdoblja narušenog zdravlja povećavaju sa starenjem. Osim toga, gubitak telesne težine može dovesti do smanjenja mišićne mase, što povećava osetljivost starijih ljudi na povrede i razne bolesti, navodi se u studiji.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike