Napravite domaće pastile koje spasavaju upaljeno grlo

30.11.2023

06:43

0

Autor: K. O.

Ukusne, a lekovite

Napravite domaće pastile koje spasavaju upaljeno grlo
Žena kašlje - Copyright Profimedia

Sigurno da ste i vi ovih dana okruženi ljudima koji se žale na bol u grlu. Kako je sezona prehlada u punom jeku, svi od nas traže neki efikasan način da ublaže neprijatne simptome.

Tako smo pronašli recept za pravljenje prirodnih bombona koje mogu pomoći kod kašlja i umirivanja upaljenog grla. Osim što imaju lekovita svojstva, ove bomboni su i veoma ukusne.

Za razliku od onih koje kupujete u apotekama, nemaju ni kontraindikacije.

Sastojci za prirodne bombone za grlo:

  •     1 šolja šećera
  •     1/2 šolje vode
  •     1 kašika soka od limuna
  •     1 kašika meda
  •     1/2 kašičice mlevenog đumbira
  •     1/4 kašičice mlevenog karanfilića

Priprema:

U posudu stavite šolju šećera i pola šolje vode. Iscedite sok iz polovine limuna (limunov sok je bogat vitaminom C) i dodajte ga u posudu zajedno sa kašikom meda koji ima antibakterijska svojstva, a umiruje upaljeno grlo i ublažava kašalj.

Dodajte pola kašičice mlevenog đumbira koji jača imunitet, umiruje upale, ublažava bol i mučninu, te na kraju dodajte četvrtinu kašičice mlevenog karanfilića. Ako nemate mlevenog karanfilića, možete koristiti suvi karanfilić i sami ga samleti. Karanfilić smanjuje stvaranje sluzi, ima antiseptičko dejstvo i obiluje antioksidansima.

Unsplash
 

Stavite posudu na ringlu i dobro promešajte sastojke. Kada počne da vri, smanjite temperaturu i ostavite da lagano ključa 15 do 20 minuta, povremeno mešajući. Dok se smesa kuva, pripremite pleh obložen papirom za pečenje.

Nakon 15 do 20 minuta sklonite posudu sa ringle i ostavite da se smesa malo ohladi. Trebalo bi da je postala gusta, tamna i sirupasta. Koristeći kašiku, sipajte smesu na pleh formirajući male ovalne bombone.

Budite oprezni jer je smesa i dalje vruća. Za oblikovanje bombona možete koristiti i kuhinjski špric, ali budite obazrivi jer je smesa vruća.

Kada napravite bombone, ostavite ih da se ohlade 20 minuta, a zatim ih pospite šećerom u prahu kako biste sprečili da se lepe jedna za drugu. Zatim ih pažljivo skinite sa papira i protresite u plehu kako bi bile prekrivene šećerom u prahu. Bombone su sada spremne za upotrebu.

Kako biste bombone uvek imali pri ruci, možete ih staviti u limenu kutijicu, postaviti papir za pečenje na dno i čuvati ih unutra.

Takođe, možete napraviti lekoviti napitak - dodajte dve bombone u šolju vruće vode, sačekajte da se otope, promešajte i popijte, piše Zadovoljna.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike