Od majke s ljubavlju: Pet nasleđenih gena koji oblikuju decu

28.11.2023

20:11

0

Autor: K. B.

Naša genetska osnova nosi ne samo fizičke karakteristike već i neke ključne aspekte našeg života

Od majke s ljubavlju: Pet nasleđenih gena koji oblikuju decu
Majka i dete - Copyright Freepik

Genetski faktori koje nasleđujemo od majke imaju značajan uticaj na različite aspekte našeg života, uključujući inteligenciju, probleme sa spavanjem, starenje, vreme ulaska u menopauzu i čak sklonost ka ćelavosti kod muškaraca.

Inteligencija

Žene često prenose gene koji oblikuju dečju inteligenciju zbog toga što se geni prenose putem X hromozoma, a žene imaju dva X hromozoma, dok muškarci imaju samo jedan. Ovo su potvrdila istraživanja američkih i škotskih naučnika.

Problemi sa spavanjem

Mame igraju ključnu ulogu u navikama spavanja svoje dece. Istraživanje objavljeno u časopisu "Sleep Medicine" pokazuje da se dobre ili loše navike spavanja prenose s majke na dete. Deca majki koje imaju probleme s nesanicom često idu kasnije na spavanje i manje se odmaraju od svojih vršnjaka.

Pixabay
 

Starenje

Način na koji starimo takođe je pod uticajem gena koje nasleđujemo od majke. DNK iz mitohondrija, koje nasleđujemo isključivo od majke, ima ulogu u delimičnom kontrolisanju procesa starenja, prema istraživanju nemačkog Instituta Maks Plank.

Vreme ulaska u menopauzu

Godine u kojima žene prolaze kroz menopauzu mogu biti nasleđene od majke. Britansko istraživanje pokazuje da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju veću šansu da dožive sličan scenario.

Profimedia
 

Ćelavost kod muškaraca

Sklonost ka ćelavosti kod muškaraca takođe je delimično povezana s genima koje nasleđuju od majke. Iako očevi geni igraju ulogu, X hromozomi, koje nose žene, igraju ključnu ulogu u ovom procesu. Sinovi najčešće od majki nasleđuju čak i daltonizam, iako same majke nemaju ovaj poremećaj.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike