Ove četiri stvari ste najverovatnije nasledile od svoje mame, a na jednoj ćete joj posebno biti zahvalne

13.03.2023

20:23

0

Autor: Z.A.S.

Da li patite od nesanice?

Ove četiri stvari ste najverovatnije nasledile od svoje mame, a na jednoj ćete joj posebno biti zahvalne
Majka i ćerka - Copyright Freepik

Znamo da mnoge karakteristike i osobine nasleđujemo od roditelja. Međutim, sigurno ste nekada čuli da neko kaže kako se svaka žena vremenom pretvori u svoju mamu.

Iako ovo zvuči kao potpuni kliše, u tome, zapravo, ima istine.

Naime, naučno je dokazano da postoje stvari koje deca najčešće nasleđuju od svojih majki, dok za očeve nije dokazan sličan uticaj, a tiču se i izgleda i ponašanja. Otkrijte o čemu je reč i proverite koliko toga možete primeniti na sopstvenom primeru.

Freepik
 

1. Inteligencija

Šanse da ste nasledile "majčinu pamet" mnogo su veće nego da ste je nasledile od oca. U istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Glazgovu u kojem je učestvovalo 12.000 mladih ljudi od 14 do 22 godine, većina ispitanika e imalo isti ili maksimalno 15 bodova veći, odnosno manji, koeficijent inteligencije od svojih majki.

2. Navike spavanja

Ako imate probleme sa spavanjem, moguć krivac za to je vaša mama. U stručnom časopisu "Sleep Medicine" 2017. godine obavljeno je istraživanje koje je otkrilo da majke često prenose svoje navike spavanja na svoju decu i da deca žena koje pate od nesanice najčešće spavaju manje od ostale dece. Naučnici nisu uočili takve nasledne osobine od očeva.

Freepik
 

3. Mladolikost

Ako vaša mama izgleda mladoliko, onda ste prava srećnica, jer su šanse da ćete i vi tako izgledati u njenim godinama mnogo veće. Naučnici s nemačkog instituta za biologiju starenja "Max Planck" dokazali su da DNA iz mitohondrija, koji nasleđujemo direktno od naših majki, može delimično da kontroliše i način na koji starimo.

Freepik
 

4. Menopauza

Velika je šansa da ćete ući u menopauzu otprilike u isto doba života kada i vaša mama. Istraživanje sprovedeno 2011. godine na britanskom institutu za proučavanje raka u kojem je učestvovalo preko 2000 žena pokazalo je da preuranjena ili zakasnela menopauza, odnosno ona koja se pojavljuje pre 45-te i nakon 55-te godine, može biti nasledna. Žene čije majke su prošle kroz takve menopauze imaju šest puta veće šanse da će se to dogoditi i njima, u odnosu na žene čije majke su imale menopauzu između 45-te i 55-te godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike