Upozorenje dr Sunga: Nepoštovanje pravila menjanja čarapa može dovesti do neprijatnosti

15.08.2023

06:51

0

Autor: K. B.

Koliko često treba da menjamo čarape?

Upozorenje dr Sunga: Nepoštovanje pravila menjanja čarapa može dovesti do neprijatnosti
Copyright Pexels

Dok neki pažljivo biraju čiste čarape pre nego što izađu iz kuće, drugi, zbog žurbe, obuvaju one nošene juče. Koliko je takva praksa zaista štetna po zdravlje, otkrivaju britanski medicinski stručnjaci.

Doktor Sung ističe da kombinacija znoja, bakterija i mrtvih ćelija kože na stopalima može stvoriti neprijatan miris kad su stopala u prjavim čarapama.

- Čiste čarape doprinose higijeni stopala, sprečavaju gljivične i bakterijske infekcije i održavaju stopala svežim i čistim - navodi ovaj lekar. S druge strane, prljave čarape imaju suprotan efekat, što može izazvati niz problema.

Infekcije stopala

Svi mikroorganizmi prisutni u prljavim čarapama ne uzrokuju samo neugodan miris - takođe mogu dovesti do infekcija, prema rečima dr Sunga. Bakterije poput Staphylococcusa i gljivice poput Trichophytona vole toplo i vlažno okruženje prljavih čarapa i u njemu opstaju.

Alergijske reakcije

Ako patite od alergija na okolinu, nošenje prljavih čarapa je jedan od najnepovoljnijih koraka jer unosite alergene u čarape, a potom ih raznosite po celoj kući.

Problemi s kožom

Zadržavanje vlage, znoja i bakterija zarobljenih u prljavim čarapama na koži može izazvati iritaciju ili čak oštetiti kožu na stopalima, upozorava drugi doktor, dr Petrilo. To može izazvati ili pogoršati stanja kao što su osip, ekcem, dermatitis i otvorene rane.

Freepik
 

Koliko često treba menjati čarape?

Obično je dovoljno jednom dnevno, tvrde stručnjaci. Međutim, ističu da odluka o tome koliko često treba menjati čarape zavisi od vašeg tela (koliko se znojite tokom prosečnog dana) i vaše osetljivosti na infekcije.

- Ako se bavite aktivnostima koje uzrokuju pojačano znojenje, možda ćete morati češće da menjate čarape kako biste održali higijenu i sprečili probleme - sugeriše dr Sung.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike