Poljubac protiv karijesa, zagrljaj leči štucanje: i zašto ne možete da skinete osmeh sa lica nakon seksa?

11.07.2022

19:40

0

Autor: Z. A.

Čak 48 sati nakon seksa ne možemo skinuti osmeh sa lica, a sve to zbog osećaja zadovoljstva koji stvaraju hormoni sreće u našim telima

Poljubac protiv karijesa, zagrljaj leči štucanje: i zašto ne možete da skinete osmeh sa lica nakon seksa?
pexels-andrea-piacquadio-3768705 - Copyright Pexels

Seks kao intimna i zabavna aktivnost osim zadovoljavanja strasti čini još dosta toga. Moćni oksitocini i endorfini koji se javljaju nisu zaslužni samo za onaj prijatan osećaj nakon seksa – već deluju i kao prirodni lekovi protiv bolova.

Studije pokazuju da je i seks na brzaka efikasniji od paracetamola, aspirina i ostalih lekova - jer hormoni sreće umanjuju osetljivost na bol i omogućuju bolju prokrvljenost u mozgu – sve to bez neprijatnih nuspojava.

Seks čini čuda i za izgled kože. Telo žene tokom snošaja luči više estrogena koji je zaslužan za njen sjaj, ujedno smanjujući sitne pore i bore.

Redovitim akcijama možete održavati i vitku figuru. Seks vam može pomoći da izgubite koji kilogram i oblikujetre telo jer je 30 minuta seksanja jednako kao i 15 minuta trčanja. Svaki minut proveden u krevetu gubi najmanje pet kalorija. Seksajte se - jednostavno je. I zdravo.

Pexels
 

Tokom polnog odnosa proizvodite vlastiti parfem jer tad lučimo feromone - hemikalije koje su odgovorne za snažnu fizičku privlačnost među partnerima – a žene podsvesno prepoznaju one muške i tu informaciju odašilju izravno u mozak – stoga im partner biva još više seksualno privlačan.

Svaki dan može biti čaroban ako jutro započnete seksom, tvrde naučnici jer mnoga istraživanja pokazuju da su parovi koji dan započinju seksom zdraviji i srećniji od onih kojima jutarnji ritual uključuje šoljicu kafe ili čaja - bez gimnastike pod čaršavima.

Takođe, oni koji redovno upražnjavaju ovu aktivnost imaju snažniji imunitet pa ređe obolevaju od gripa ili prehlada i ne žale se na probleme sa spavanjem jer im čvrste snove omogućuje hormon prolaktin – koji ublažava seksualnu uzbuđenost nakon orgazma i odvraća misli od seksa pa može biti i jedan od glavnih razloga zašto muškarci brzo zaspu nakon odnosa.

Seks za žene ima učinak kao antiejdž tretman u starijoj dobi, a muškarcima omogućuje dug i srećan život prostate.

Pexels
 

Istraživanja su pokazala i da muškarci koji imaju uredan seksualni život u pedesetim imaju manji rizik od raka prostate. Seks blagotvorno deluje na prostatu – čisti je od toksina koji bi mogli pokrenuti loše promene u telu.

Mnogo je činjenica koje pokazuju da seks produžava život – što je potvrdilo istraživanje sprovedeno nad 3.500 ljudi od 18 do 102 godine. Rezultati pokazuju da vođenje ljubavi triput nedeljno produžava život za čak deset godina. Nemojte tražiti izgovor za izbegavanje seksualnih igrica.

Libido je jači što se više seksate

Što se više seksate, veća će biti i želja za partnerom, pa je seks najbolji lek. Takođe, kod žena redovni seks povećava prokrvljenost, elastičnost i ovlaženost vagine, ističe dr Loren Strajher, profesorka ginekologije na Univerzitetu u Čikagu.

Za jačanje seksualne želje opskrbite se jajima, bananama, orašastim plodovima i avokadom, a poslužiće i ostrige, pivski kvasac i mekinje.

Pexels
 
Smanjite rizik od pojave dijabetesa

Npr., žene koje redovno izvode kardio-treninge u trajanju od 150 minuta nedeljno, te oko 60 minuta vežbi snage imaju gotovo dvostruko manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. U vežbanje se ubraja i seks koji za sat vremena može istopiti čak 500 kalorija.

Moćne strane seksa za psihičko zdravlje i telo

Poljupci su jači od karijesa

Ljubljenje podstiče lučenje pljuvalčke, a to olakšava čišćenje ostataka hrane između zuba i snižava nivo kiselosti u ustima. Učinak poljupca sličan je žvakanju žvake bez šećera.

Zagrljajima protiv štucanja

Zaboravite na zaustavljanje disanja ili kockicu šećera pod jezikom, snažan zagrljaj toliko je moćan da će pritisnuti dijafragmu i olakšati dosadno štucanje.

Pixabay
 
Glavobolja je najgori izgovor

Osim što povećava dotok krvi u mozak, podstiče proizvodnju dobrih hormona i smanjuje nivoe hormona stresa, vežbanje ima i opuštajući učinak – idealan protiv migrena i glavobolja.

Seks čuva mozak i pamćenje

Baš kao i vežbanje, seks poboljšava cirkulaciju i dotok krvi do mozga, a to rezultira većim osećanjem budnosti, fokusiranosti te u starijoj dobi smanjuje i rizik od Alchajmera.

Pexels
 
Zaboravite na depresiju

Seks podstiče stvaranje oksitocina, onog koji se otpušta i tokom vežbanja, meditacije i smejanja. Takav trening smanjuje teskobu i ublažava simptome depresije.


Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike