Svako ima svoj obrazac tuge: Da li ste seljak ili pionir? Koji vas od četiri arhetipa najbolje opisuje?

21.01.2023

19:20

0

Autor: Z. A.

Arhetipovi su poput kompasa u trenutku kada se osećamo izgubljeni i sami

Svako ima svoj obrazac tuge: Da li ste seljak ili pionir? Koji vas od četiri arhetipa najbolje opisuje?
Praznična tuga - Copyright Pexels

Svaki čovek u jednom trenutku svoga života prolazi kroz tugu ili oseća tugu. Međutim, tuga ne nastupa samo kada izgubimo voljenu osobu. Tugu možemo osetiti i kada nam se život promeni.

Kako ćemo proći kroz tugu, individualno je za svakoga, a prvi korak je poznavanje vašeg arhetipa tuge, piše Mind Body Green.

Šta su arhetipi tuge?

Stručnjakinja za tugu i terapeutkinja Anet Čajld opisuje šta su zapravo arhetipi tuge i kako da otkrijete koji ste vi.

– Otkrila sam da je najpouzdanije svetlo koje će zasijati u tami ono svetlo prikupljeno iz kolektivne mudrosti onih koji su hodali pre nas – rekla je Anet.
Tokom svoje 25-godišnje karijere primetila je različite obrasce među svojom ožalošćenim klijentima. Da bi pomogla ljudima koji tuguju, stvorila je četiri arhetipa tuge.

Profimedia
Tugovanje

– Ne postoji ispravan način za tugovanje, ali postoje poznati putevi kojima treba ići, a arhetipovi vam mogu pomoći da osvetlite kojim putem idete – priča Anet.

Arhetipovi su više poput ulice kojom smo odlučili da krenemo i na svakom ćemo se putu, uz obrazovanje i podršku, verovatno spojiti u drugu traku i promeniti svoje obrasce suočavanja.

1. Hodočasnik

Više od polovne njenih klijenata odgovara arhetipu hodočasnika. Uopšteno, hodočasnici teže gravitacijskim odnosima, kao što su terapija ili podrška zasnovana na verovanju i nadi. Po prirodi su nežni i pouzdani, a tokom vremena gubitka i tuge postaju oprezni i nesigurni u put koji predstoji. Obično ne traže terapiju kao brzu popravku, već je traže zato što žele druženje na putovanju, nekoga ko će im pomoći da „počistie“ nered koji tuga ostavlja za sobom.

U takvoj terapiji, hodočasnici ulaze celim svojim srcem i dušom u proces ozdravljenja i stvaraju duboke i dugotrajne odnose s onim ko im pomaže na tom putu. Hodočasnik može stići na terapiju zbog gubitka, ali će verovatno ostati tamo da uči i raste.

Pixabay
Tugovanje

2. Seljak

Seljaci vole da imaju čvrst sistem podrške. Oni obično imaju „komplet alata“ za upravljanje osećanjima. Okreću se terapiji kako bi umanjili šanse da budu nepripremljeni kada im jednom tuga „pokuca“ na vrata. Seljaci imaju naviku da beleže prošla iskustva. Cilj im je da budu spremni na sve što može doći. Svojim direktnim i logičnim pristupom budućnosti, oni obično služe kao dobri primeri drugima.

3. Pionir

Anet se najređe susretala sa arhetipom pionira. Pioniri se prilagođavaju tuzi učeći kako da se kreću s njom, a ponekad i kroz nju ili oko nje. Pioniri obično koriste gubitke svog života kao gorivo. Oni će najverovatnije eksperimentisati sa stvarima poput vežbanja, putovanja i novih hobija kako bi „prehodali“ tugu.

Ova tendencija ne znači da pioniri zaobilaze bilo koju teškoću. Jednostavno se kreću kroz nju.

Ako je vaša reakcija na tugu čitanje četiri različite knjige o samopomoći, slušanje audio-knjige, organizovanje zabave, a zatim ustajanje rano sledećeg jutra, mogli biste se vrlo dobro uklopiti u pionirski arhetip.

Profimedia
Tugovanje

4. Putnik

Putnici su spremni zaista da se „sklop“ s tugom i da dopuste tuzi da ih odvede kuda hoće. Oni teže da pronađu svetlosti na svom putovanja i teže rastu. Oni slede svoj put.

***

Navigacija tugom iz konteksta ova četiri arhetipa je poput posedovanja kompasa u trenutku kada se osećamo izgubljeni i sami.
Arhetipovi nam pomažu da pronađemo snagu u svojim obrascima i omogućuju nam da prepoznamo potencijalne zamke.
Oni nam omogućuju da s malo više sigurnosti idemo napred, znajući da su i drugi putovali istim putem.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike