U ogledalu uvek izgledate lepše nego na slikama? Naučnici objasnili u čemu je caka

09.01.2023

19:44

0

Autor: Z.A.S.

Ovo, naravno, ne znači da ste u ogledalu lepi, a uživo ružni

U ogledalu uvek izgledate lepše nego na slikama? Naučnici objasnili u čemu je caka
pexels-min-an-1547970 - Copyright Pexels

Sigurno vam se mnogo puta dogodilo da ste se, prilikom spremanja za izlazak, pogledali u ogledalo i zaključili da izgledate savršeno, ali da vas je onda na fotografijama dočekala katastrofa.

Sa druge strane, čak i kada najbolje izgledate na fotografijama, sigurno ćete primetiti da uživo drastično drugačije delujete. Naravno, ovo ne znači da ste na fotografijama lepi, a uživo ružni. Caka je u nečemu drugom.

Američki psiholog poljskog porekla, dobitnik nagrade Američke psihološke organizacije za izuzetan naučni doprinos psihologiji, Robert Zajonts, raznim eksperimentima je dokazao da ljudi reaguju pozitivno i veruju samo u ono što im je najviše poznato.

Kada osoba pogleda svoju fotografiju, nehotice se upoređuje sa slikom koja joj se čvrsto formirala u glavi, a to je njen odraz u ogledalu.

Zanimljivo kod ogledala jeste što ne daje baš pravu sliku objekta ili osobe koja se ogleda. Sliku bilo kog objekta ili osobe koju prenosi pravo u ogledalo zapravo formiraju zraci odbijeni od njegove površine.

Ljudski mozak je dizajniran tako da potpuno zanemaruje ove krivine, pa kad se pogleda u ogledalo, čoveku se čini da stoji na određenoj udaljenosti od njega i da se svetlost savija oko delova njegovog tela.

Pexels
 

- Ako je osoba navikla da gleda u sebe s leve strane, gde je deo lica na primer najuži i oči izgledaju kao da su izdužene, kada vidi svoju sliku na fotografiji, onda mu se čini da on takođe gleda svoju sliku na levoj strani iako je u stvarnosti (ispred njega) zapravo desna strana tela i lica koja je drugačija. Tada mozak reaguje, ovakva slika mu je neobična, pa je zato smatra odbojnom - rekao je cenjeni psiholog.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike