Vežba s ogledalom: Osećanju ljubavi prema samom sebi doprinosi i golišavo telo

02.03.2022

19:21

0

Rad s ogledalom je osmišljen za jačanje samopouzdanja, zahteva malo vremena, ogledalo i neke pozitivne afirmacije, a zauzvrat nudi ljubav

Vežba s ogledalom: Osećanju ljubavi prema samom sebi doprinosi i golišavo telo
pexels-masha-raymers-7326378 - Copyright Pexels

Ako vam pomisao da se duže vreme gledate u ogledalo zvuči pomalo neprijatno, niste sami, ali to može značiti da je to upravo ono što vam treba. Rad s ogledalom je praksa osmišljena da, između ostalog, neguje samopoštovanje i zahteva samo malo vašeg vremena, ogledalo i neke pozitivne afirmacije.

Šta je to rad s ogledalom?

Rad s ogledalom uključuje gledanje sebe u ogledalo dok izgovarate pozitivne afirmacije kao što su „Volim sebe“ i „Ja sam jak“. Iako ovaj rad možete praktikovati duže vreme, to takođe možete učiniti svaki put kada se zateknete da se gledate u ogledalo, makar i samo na trenutak. Praksu je kreirala transformacijska učiteljica i stručnjakinja za samoljublje Lujza Hej i autorka dela „Heal Your Body“, kao i „Mirror Work: 21 Days to Heal Your Life“. Ona veruje da je „rad s ogledalom jedan od najboljih darova koje možete sebi dati“.

Pexels
 
Kako proces funkcioniše?

Cilj rada s ogledalom jeste da pomogne ljudima da prevladaju svog unutrašnjeg kritičara, nauče da vole sebe i, u suštini, počnu da veruju pozitivnim afirmacijama koje izgovaraju u ogledalu. Lujza 21-dnevni program uključuje rad u trajanju od ukupno tri nedelje na početku, napominjući u knjizi da ćete nakon ta tri tjedna početi sijati sjeme samoljublja u svoju psihu.

Mon D'Simon, duhovna mentorka i instruktorka meditacije, kaže da je rad s ogledalom imao neverovatno transformativan učinak na njenom vlastitom putovanju prema ljubavi ka sebi.
Dok je D'Simon počela prihvatati stav koji je podrazumevao više ljubavi dok se gledala u ogledalo, otkrila je kako ova praksa namernog provođenja vremena ispred ogledala pomaže da se oslobodimo i probijemo kroz negativnost i samoosuđivanje.

Iako joj je u početku bilo neprijatno, kaže da je uspela da nauči kako ukloniti strahove i nesigurnosti i uistinu videti sebe i istinu svog srca. Jedna studija o radu ogledala iz 2017. pokazala je da je to efikasan dodatak praksama samopoštovanja, a autori studije napominju kako ogledalo poboljšava efikasnost ove manipulacije osećanjima prema sebi u aktiviranju umirujućeg sistema povezanog sa aktivnošću parasimpatičkog nervnog sistema. Prednosti rada s ogledalom ima mnogo.

Pexels
 
Jačanje veze sa samim sobom

Budući da vam gledanje u ogledalo pomaže da prođete kroz uslovljenost koja stvara nesigurnost i strahove, možete se dublje povezati sa svojim pravim ja. Mon napominje kako je upravo ona osetila taj osećaj dublje povezanosti sa sobom tako što je bila ispred ogledala i gledajući sebe, svoje lice, svoje telo, samo je s vremenom prihvatala, zavolela i otkrila dublji osećaj povezanosti i ljubaznosti prema sebi.

Jačanje samopoštovanja

Biti ispred ogledala može biti izazov, pogotovo ako imate posla s niskim samopoštovanjem. Ali kako budete naučili da izgovarate pozitivne afirmacije pred ogledalom, velike su šanse da ćete polako, ali sigurno početi da verujete u njih.

Dok nastavljate s ovom praksom, suočavanje koje vam se događa ispred ogledala može vam s vremenom pomoći da se probijete kroz kritike i negativan samogovor.

Lečenje unutrašnjeg deteta

Ako ste znatiželjni šta se dogodilo s detetom u vama, rad s ogledalom je odlična praksa da to spoznate. Veliki deo fokusa na prevladavanje nesigurnosti i produbljivanje vaše veze sa samim sobom preklapa se s detetom u vama, s tim da te dve prakse rade u tandemu. D'Simon kaže da zapravo uživa gledajući sebe jer oseća kao da iznova susreće tu devojčicu u ogledalu kada je u društvu sa svojim telom.

Pexels
 
Postati samouveren

I na kraju, ali ne i manje važno, ovaj način ponašanja može vam pomoći da povećate samouverenost i samopouzdanje. Umesto da tražite emocionalnu podršku, pohvale, ljubav, pa čak i komplimente izvan sebe, sve to možete dati sami sebi, napominje D'Simon.

Korak po korak

Zaista ne postoji ispravan ili pogrešan način vežbanja rada s ogledalom, ali evo jednostavnog tronedeljnog plana koji Mon smatra tako moćnim:
Započnite gledanjem u svoje lice u ogledalu pet minuta, tri puta nedeljno. Pustite opuštajuću muziku u pozadini. Upotrebite disanje da se vratite u sadašnji trenutak i ponovite mantru: „Volim sebe; prihvatam sebe; siguran sam.“
Nakon dve nedelje, povećajte postupak na 10 minuta pet puta svaki dan tokom jedne nedelje.
Poslednjih sedam dana svaki dan stanite goli pred ogledalo celim telom i ponavljajte svoju mantru. Držite se prakse i javljajte se sebi svakodnevno, a kada se uhvatite kako ste negativni, vratite se ljubaznosti.

Odaberite lične afirmacije

Afirmacije koje odaberete dok radite ovu vežbu važan su činilac pa izaberite one koje su posebne i specifične za vas. Mon preporučuje rad s artikulacijama koje nadilaze fizički izgled; na primer, umesto „Ja sam lepa“, mogli biste reći „Ja sam moćna“. Uključite iskrenije i dublje afirmacije, preporučuje ona. Primeri pozitivnog govora su: „Verujem u sebe“. „Ja sam divna osoba“. „Moje samopouzdanje i samopoštovanje su visoki.“ „Znam koliko vredim.“ „Volim ono što jesam.“ „Ja sam jak.“ „Sposoban sam prebroditi sve.“ „Nijedan izazov mi nije prevelik.“ „Moj život je bogat i ispunjen“. „Predan sam svom ličnom rastu.“

Počnite s kratkim vremenom i napredujte

Kad počnete, nemojte se uplašiti određenog vremenskog ograničenja. Ako vam se čak pet minuta u početku učini previše, nije. Kao što D'Simon napominje, rad u početku definitivno može biti neprijatan, stoga počnite polako i budite nežni prema sebi. Postavite štopericu na jednu minutu i počnite od tuda, i zapamtite, da je vaša urođena vrednost mnogo veća od onoga što vidite u stvarnom odrazu, i zato gledajte u svoje oči, da dođete do dela sebe koji je urođeno vredan i pun ljubavi i potencijala.

Pexels
 
Pokušajte da vežbate goli

Ako želite svoj rad s ogledalom podići na sledeći nivo, D'Simon preporučuje da ga isprobate goli pred ogledalom u punoj veličini. To može biti osobito upečatljivo ako imate problema sa slikom o sebi i svom telu. Mon kaže da joj je ogledalo pomoglo da pogleda sebe i pronađe lepotu, zadovoljstvo i uvažavanje. „Nastavila sam da stojim ispred ogledala sve dok nisam stvarno upoznala deo sebe koji prihvata privremenu, prolaznu prirodu mog tela i činjenicu kako se stvari uvek menjaju“, objašnjava ona.

Pexels
 

 

Napravite od toga ritual

Kada vam bude ugodnije da duže vreme stojiteispred ogledala, možete početi uključivati različite stvari kako biste od toga napravili ritual na bilo koji način koji smatrate prikladnim. Slobodno, ako to želite, zapalite malo tamjana, sveće, uključite neku nežnu muziku u pozadini, savetuje D'Simon, dodajući kako treba da budete spremni da upoznate više delova sebe. Budite zaista više ljubazni, zahvalniji i nežniji prema svim svojim delovima umesto da odbacujete bilo koji deo sebe.

Neka vam to postane svakodnevna praksa

I na kraju, iako je lepo ritualizirati ovaj način ponašanja, možete biti i ležerniji kada nemate vremena. Jednostavno dobacivanje „Super ti ide“ ili „Volim te“ samome sebi kad se vidiš u ogledalu dok se ujutro spremaš može biti jako dobra praksa, kaže D'Simon.

Ljubav prema sebi ne dolazi uvek lako, ali s pravim praksama i nekoliko čvrstih afirmacija možete polako početi da uklanjate nesigurnosti i samokritike koji vas sputavaju. Šanse su velike da se svaki dan vidite u ogledalu, pa sledeći put kad to učinite, recite sebi nešto lepo, piše MBG.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike