Medena infuzija s đumbirom, belim lukom i mediteranskim biljem - prirodna zaštita od prehlada (RECEPT)

24.11.2022

05:34

0

Autor: Z. A.

Važno je biti spreman

Medena infuzija s đumbirom, belim lukom i mediteranskim biljem - prirodna zaštita od prehlada (RECEPT)
Copyright Pexels

Ukoliko želite da ove zime budete spremni i zaštitite sebe i svoje najmilije od neprijatne gušobolje, prehlade i gripa, napravite moćnu infuziju s belim lukom i đumbirom za koju vam donosimo recept.

Kombinacija belog luka, đumbira i meda već se odavno koristi u narodnoj medicini kao prirodna pomoć kod infekcija respiratornog sistema. Lekovite biljke i začini otpuštaju u med sve svoje aktivne materije, dok sinergija biljaka i meda osigurava najbolju apsorpciju lekovitih sastojaka u organizmu.

Zahvaljujući finoj slatkoći i gustoći meda, više ćete uživati u samom ukusu ove zdrave mešavine nego kada biste uzimali, npr. tinkturu, premda je i ona vrlo lekovita.

Unsplash
Med

Medenu infuziju možete uzimati na kašiku kad god osećate da vas pecka u grlu ili vas počinje terati na kašalj, ali možete je uzimati i preventivno. Isto tako, možete je dodavati u topli čaj koji će se vrlo brzo pretvoriti u superzdravi zimski imuno-napitak.

Osim što je prirodno slatka, ova je mešavina meda i biljaka ujedno i pikantna zahvaljujući đumbiru te pomalo intenzivnog ukusa zahvaljujući belom luku.

No njenoj posebnoj aromi, ali i lekovitim svojstvima, uveliko doprinose i mediteranski začini ruzmarin i timijan.

Ovo su najbolji zimski sastojci za jak imunitet

Med

Kvalitetni sirovi med sadrži obilje antioksidanata i ima snažna antibakterijska i protivgljivična svojstva. Osim antioksidansima, može se pohvaliti i obiljem vitamina i minerala.

Ovaj pčelinji proizvod, koji podiže imunitet i energiju, pomaže i u ublažavanju simptoma grlobolje, a smanjuje i neugodan kašalj.

Za zdravlje i jak imunitet uvek birajte što prirodniji nerafinisrni sirovi med. Potražite ga od nekog proverenog domaćeg proizvođača.

Pixabay
Beli luk

Sirovi beli luk

Beli luk je od davnina na glasu kao prirodni lek za brojne respiratorne bolesti, poput grlobolje, astme, bronhitisa, gripa i upale pluća.

S razlogom se smatra jednim od najmoćnijih prirodnih antibiotika. Sadrži moćan sastojak alicin koji ima snažna antioksidativna svojstva.

Đumbir

Jedan od sastojaka ovog egzotičnog začina jeste gingerol, koji deluje protivpalno te znatno smanjuje rizik od infekcije.

Osim što ima zagrevajuća svojstva, što ga čini odličnim i za poticanje znojenja i snižavanje temperature, đumbir je usto izvrstan i za probavni sistem.

Pexels
Ruzmarin

Ruzmarin i timijan

Mediteranske biljke, poput ruzmarina i timijana, oduvek su slovile kao vrlo lekovite. Osim što imaju protivpalno dejstvo, poseduju moćna analgetska svojstva (smanjuju bolove).

Timijan deluje i kao prirodni ekspektorans i pomaže u izbacivanju viška sluzi, što na koncu dovodi do smirivanja kašlja.

Slično dejstvo ima i ruzmarin, koji takođe čisti pluća od viška nakupljene sluzi.

Medena infuzija od đumbira, belog liuka i mediteranskog bilja

Šta vam je potrebno:

  • komadić đumbira (dužine 2,5 cm)
  • 4 manja čena belog luka
  • po 2 stabljike svežeg ruzmarina i timijana
  • 220 g sirovog meda

Kako da spremite:

Narendani đumbir i beli luk stavite u čistu teglu srednje veličine te im dodajte grančice ruzmarina i timijana – po potrebi grančice prepolovite kako bi stale u teglu.

Zatim prelijte medom, poklopite i ostavite da odstoji nedelju-dve – najbolje negde uz osunčani prozor.

Što duže ostavite infuziju da odstoji, to će ukusi i mirisi biti intenzivniji.

Svaki dan malo okrenite teglu kako bi med bolje prožeo biljke.

Potom procedite – i vaša je medena infuzija gotova. Čuvajte je na tamnom mestu dobro poklopljenu. Najbolje je iskoristiti je u roku od godinu dana.

Pixabay
Đumbir

Savet plus:

Na isti način možete pripremati medene infuzije i od drugog lekovitog bilja, npr. od kamilice, lavande i sl.

Ne samo da ovim prirodnim lekom možete zaštititi svoje zdravlje nego ga možete i zapakovati kao dar i njime iznenaditi drage prijatelje za Novu godinu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike