Da li znate zašto je pravilo 21 sekunde prilikom uriniranja jako važno?

15.09.2022

04:23

0

Autor: Z.A.S.

Većina sisara bešiku prazni u trajanju od oko 21 sekunde

Da li znate zašto je pravilo 21 sekunde prilikom uriniranja jako važno?
Žena, wc - Copyright Profimedia

Retko ko se zamisli nad vremenom koje provodi u toaletu, međutim, zdravstveni stručnjaci to jesu uradili. Otuda i pravilo "21 sekunde".

Da većina sisara bešiku prazni u trajanju od oko 21 sekunde, otkrio je tim naučnika iz "Georgia Techa", a prema tvrdnji istraživača, ovaj vremenski okvir može da bude koristan alat za ljude pri praćenju navika.

Ukoliko je vaše vreme uriniranja duže ili kraće od 20 sekundi, postoji mogućnost da predugo trpite, ili da prečesto odlazite u WC, objasnila medicinska sestra Dženis Miler.

- Ako otkrijete da skoro uvek piškite znatno kraće ili duže od 20 sekundi, zapitajte se: Da li pijete previše ili nedovoljno vode? Da li odlazite u WC češće nego što bi trebalo? Vaši odgovori mogu da vam pomognu da prilagodite svoje navike. -

Zdravstvene probleme, uključujući i kamenje, cistitis, pa čak i probleme sa prostatom, može da signalizira brzina protoka mokraće.

Profimedia
 

Ono što su pokazala prethodna istraživanja, između ostalog, jeste i to da i prečesto čučanje može da dovede do zdravstvenih komplikacija, uključujući i disfunkciju dna karlice.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike