Urolog objasnio: I muškarci bi trebalo da piške sedeći, a za to imaju nekoliko dobrih razloga

23.07.2022

04:53

0

Autor: Z. A.

Iako se čini da je ovo smislila žena kojoj je dojadilo da čisti toalet iza muškarca, teza ima važno medicinisko opravdanje

Urolog objasnio: I muškarci bi trebalo da piške sedeći, a za to imaju nekoliko dobrih razloga
profimedia-0317082285 - Copyright Profimedia

Ova teorija izazvala je priličnu buru u muškom svetu, naviklom da piški stojeći. Ima to svojih prednosti: pre svega, možete piškiti bilo gde, a i ne morate razmišljati o tome na kakvu ćete dasku sesti u javnom toaletu i slično.

Ali stručnjaci su pronašli još neke dobrobiti koje biste mogli imati od te promene.

Tako vanredni klinički profesor na Odseku za urologiju UCLA, dr Džesi N. Mills tvrdi da bi sedeći položaj mogao biti koristan za muškarce koji pate od problema s prostatom jer taj položaj omogućava da potisnu mokraću s većom snagom nego što to mogu dok stoje, a time i bolje pražnjenje bešike.

U studiji koja je objavljena 2014. godine naglašava se kako su dok sedimo mišići karlice i kukova opušteniji, što olakšava mokrenje, prenosi The Sun.

- Iako se čini da je članak pisala žena kojoj je dojadilo da čisti toalet iza muškarca, mogu se složiti s ovom tezom. Naime, istina je da se u sedećem položaju nešto lakše urinira jer je pritisak na bešiku malo veći. Dakle, muškarcima kojima imaju problema s prostatom i pražnjenjem bešike može se savetovati da mokre sedeći – kaže za 24sata.hr mr. sc. Antonio Plešnar, specijalista urologije i supspecijalista urološke onkologije. Zdravim muškarcima promena rakursa u tom pogledu nije potrebna, dodaje, ali kako godine nose određene probleme, ima onih kojima bi se moglo savetovati da razmisle o tome, dodaje.

Profimedia
 

- Stvar je u tome da s godinama dolazi do toga da se pomalo tresu ruke, pa muškarci počinju mokriti sve neurednije, pogotovo ako se jave simptomi parkinsonizma ili nekih sličnih bolesti. Neuredno mokrenje utiče na higijenu prostora i zaista može postati problem za ženu koja to čisti, pa starijim muškarcima možemo savetovati da na taj način preveniraju nered i sačuvaju partnerke - dodaje.

Naravno, to ne znači da sad baš svi moraju mokriti sedeći, kaže. Sve dotle dok osećate da vam se bešika dobro ispraznila i dok stojite, možete mokriti u bilo kom položaju. Ali, ako se mučite da biste došli do tog osećaja praznine, mnogo važnije od promene položaja u kojem mokrite jeste to da odete do urologa na pregled, kako biste utvrdili mogući uzrok problema.

Profimedia
 

Naime, zadržavanje mokraće u bešici može uticati na nakupljanje bakterija i dovesti do infekcije bubrega, ako traje predugo, pa svakako treba porazgovarati s lekarom. Simptomi kod kojih se treba zabrinuti uključuju spor mlaz urina, naprezanje pri mokrenju, isprekidan mlaz mokraće, dvostruko ili višestruko mokrenje u kratkom razmaku, te situacija kad vam je potrebno više vremena da uopšte počnete urinirati, upozoravaju stručnjaci.

Ako urin zaostane u bešici, hemikalije u ureji će se stvrdnuti i formirati kristale. S vremenom će ti kristali očvrsnuti i formirati kamenje u bešici. Ako se bešika ne isprazni do kraja, ostaci urina mogu dovesti do pritiska u bubrezima, što, ako potraje dugotrajno, može dovesti i do trajnih oštećenja. Zato je važno voditi računa o tome.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike