Od odlaska u toalet ste napravili čitavu filozofiju: Ovih pet navika se pod hitno odreknite

24.06.2022

04:49

0

Autor: D. R.

Ovo morate odmah da prekinete da radite

Od odlaska u toalet ste napravili čitavu filozofiju: Ovih pet navika se pod hitno odreknite
toalet wc - Copyright Profimedia

Piškenje i korišćenje toaleta može izgledati kao vrlo jednostavna stvar. To je nešto toliko prirodno da o tome ni ne razmišljamo.

Međutim, postoje greške koje možemo napraviti i koje mogu uticati na naše zdravlje.

Na primer, navika da piškite „za svaki slučaj“ pre nego što izađete iz kuće zapravo može imati negativne posledice.

Verovatno ste zapanjeni kako se najjednostavnije navike mogu pretvoriti u nešto mnogo složenije. Dakle, evo šta treba da znate o svojoj toaletnoj rutini!

1. Piškite „za svaki slučaj“.

Pre nego što odete od kuće, možda mislite da je dobra ideja da odete u kupatilo, iako vam to možda nije potrebno. U redu je ako izlazite na duže vreme i možda će vam biti teško da pronađete toalet. Međutim, ako to činite nepotrebno svaki put, počećete češće da osećate potrebu da odete u toalet, čak i kada vam bešika nije puna.

2. Napinjete se da piškite

Ponekad kada želite da piškite brže ili da potpuno ispraznite bešiku, možete se napregnuti. Međutim, to nije zdrava stvar, jer će vremenom mišići karličnog dna oslabiti. Ovo može otežati zadržavanje mokraće.

3. Nepravilno sedite na toaletu

Ne lebdite iznad daske za toalet, čak ni u javnim kupatilima. Ako vam samo nožni prsti dopiru do tla, trebalo bi da stavite nešto ispod stopala, poput stolice za stepenice ili blok za jogu. Ako vaša stopala nisu ravna na tlu, to može stvoriti napetost i otežati vršenje nužde. U idealnom slučaju, vaša kolena takođe treba da budu viša od kukova i trebalo bi da se nagnete napred da biste približili ramena i kolena.

Profimedia
 

4. Ograničavate sebi uzimanje vode, samo da biste ređe odlazili u toalet

Koliko vode pijete možda nije razlog zašto posećujete toalet tako često, a pijenje manje vode zapravo može pogoršati probleme sa bešikom. Pravi razlozi mogu varirati od ispijanja kafe, do anksioznosti i drugih zdravstvenih problema. Ako želite ređe da idete u toalet, možete promeniti i način na koji pijete. Umesto da gutate velike količine, pokušajte da pijuckate.

5. Piškite pod tušem

Mokrenje pod tušem može izgledati kao zgodna, pa čak i ekološki prihvatljiva stvar. Međutim, to bi moglo naterati vaš mozak da poveže tekuću vodu sa željom da ispraznite bešiku. I svaki put kada čujete vodu, ova veza bi mogla naterati da poželite da piškite.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike