Šest mesta u kuhinji na kojima se krije najviše bakterija: Jedno sigurno zaboravljate da očistite
Stručnjaci su napravili spisak i skrenuli nam pažnju na mesta koja uglavnom zaboravljamo prilikom čišćenja
U kuhinji postoje predmeti na koje zaboravimo da obratimo pažnju prilikom čišćenja, a nikako ne bi trebalo da ih zaobilazimo.
Profesionalci su sastavili listu ključnih predmeta i područja i dali nam savete kako da o njima brinemo.
Sunđeri
Iako sunđeri služe za to da stvari učine čistijima, oni su jedno od najgorih mesta i na njima se skrivaju mnoge bakterije.
- Da biste ih dezinfikovali, prvo ih operite deterdžentom i toplom vodom, a zatim ih potopite u sredstvo za dezinfekciju. Iscedite što više tečnosti i ostavite sunđere da se dobro osuše. Ako nemate pri ruci tečnost za sterilizaciju, brzo rešenje je potapanje u sveže prokuvanoj vodi - kaže stručnjak.
Neophodno je redovno prati krpe i sunđere, a možete ih staviti i u mašinu za pranje sudova, s tim da morate da odaberete jako vruć ciklus.
Rezervoar za vodu aparata za kafu
Rezervoar za vodu u aparatu za kafu često ostane zanemaren prilikom čišćenja.
- Većina nas samo doliva vodu bez razmišljanja o dubokom čišćenju posude, ali u njoj bi mogli da se nađu plesan i razne bakterije - objašnjavaju.
Alkoholno sirće sipajte u posudu i ostavite ga neko vreme da biste uklonili kamenac, a zatim ga isperite u vrućoj vodi i osušite.
Sudopera
Sudopera je idealno stanište za mnoge bakterije, ali možete da je, bez problema, očistite starom četkicom za zube i dezinfekcijskim sredstvom, ili izbeljivačem. Otvoru sifona posvetite posebnu pažnju i dobro ga oribajte i dezinfikujte.
Ručke frižidera i brojčanici šporeta i rerne
Ručke frižidera i rerne, kao i brojčanike šporeta, dodirujemo svakodnevno i to uglavnom po više puta. Međutim, često ih zanemarujemo kada je u pitanju čišćenje. Ove površine bi redovno trebalo da peremo toplom vodom i deterdžentom ili da za njih koristimo antibakterijski sprej.
Radne ploče
U odnosu na materlijal od kojeg je napravljena, zavisiće i način na koji ćete čistiti radnu ploču.
- Uveče, nakon što završite s kuvanjem za taj dan, dobra je praksa da poprskate radnu ploču antibakterijskim sprejom i obrišete sve kuhinjske pultove čistom krpom kako biste uklonili bakterije. I ne zaboravite da redovno čistite ispod i iza uređaja poput kuvala za vodu i tostera - kažu stručnjaci.
Daske za sečenje
Uprkos pranju i ribanju, bakterije se često zadrže na površinama drvenih dasaka za sečenje.
- Očistite dasku vrućom vodom sa sapunom, a zatim je prelijte sveže prokuvanom vodom kako biste dasku sterilisali. Antibakterijski sprej pomoći će da ostane bez bakterija, ali nije zamena za temeljno pranje - objašnjavaju stručnjaci.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari