Da li ste čuli za adrenalinski umor? Ovo su njegovi simptomi, možda ih niste ni primetili

04.09.2022

17:45

0

Autor: Z.A.S.

Emocionalna podrška je od velikog značaja - što pre uspostavite redovan ritam kontakata sa dragim prijateljima i rodbinom

Da li ste čuli za adrenalinski umor? Ovo su njegovi simptomi, možda ih niste ni primetili
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ne postoji osoba koja nikada nije osetila umor. On nekada prođe vrlo brzo, a nekada je organizmu potrebno da malo više odmora.

Međutim, šta kada umor postane bolesno stanje kome morate da se posvetite na poseban način?

Sve su češći slučajevi adrenalinskog umora, a on se zapaža kod osoba koje su dugo pod fizičkim ili psihičkim stresom, ili oba.

Ukoliko sumnjate da imate problem sa njim, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Simptomi uključuju:

- produženi ili preterani umor - onaj koji ne prolazi ni kad se naspavamo

- teško jutarnje buđenje ali i teško padanje u san uveče
- zavisnost od stimulanata kao što su kofein ili šećer
- iznenadna potreba za jako slanom ili jako slatkom hranom
- nagle promene raspoloženja
- laka razdražljivost
- neotpornost na stres.
Pixabay
 

U osnovi ovih stanja leži uticaj koji stres ima na nadbubrežne žlezde koje povećavaju lučenje kortizola i hormona DHEA, dok adrenalin podstiče skokove energije kakvi su potrebni samo u slučaju da je ugrožen život. Pošto se ovo ne dešava kratkoročno, već zbog pandemije postaje hronično, nadbubrežne žlezde ne uspevaju da usklade svoj rad.

U stanju akutnog stresa telo obustavlja sve funkcije sem onih koje su od suštinskog značaja za održavanje života, za jelo, spavanje i odmor. Za to vreme, hronično povišen kortizol ima čitav niz negativnih efekata na zdravlje - na imunitet, plodnost, tiroidnu žlezdu, digestivni trakt.

Pexels
 

Da biste se što pre oporavili od ovih poremećaja, nužno je da što pre počnete sa fizičkom aktivnošću - neophodno je bar 20 do 30 minuta šetnje dnevno. Emocionalna podrška je od velikog značaja - što pre uspostavite redovan ritam kontakata sa dragim prijateljima i rodbinom.

Takođe, pomozite telu odgovarajućim suplementima, pre svega, vitaminom C koji pomaže usklađivanju rada nadbubrežnih žlezda. Korisne su i adaptogene biljke, kao što su ženšen i zlatni koren, a od namirnica pojačajte unos korenstog povrća i pečuraka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike