Stručnjak za spavanje otkriva koliko dana je telu potrebno da navikne na ranije ustajanje

29.08.2022

04:32

0

Autor: Z.A.S.

Ako je suditi po Majklu Brusu, stručnjaku za spavanje, telo možemo da "istreniramo" da vremenom počne ranije da se budi

Stručnjak za spavanje otkriva koliko dana je telu potrebno da navikne na ranije ustajanje
Ilustracija - Copyright Pexels

Neki ljudi jednostavno imaju problem sa buđenjem. I ma koliko rano da legnu i ma koliko da spavaju, buđenje uvek bude problem.

Međutim, ako je suditi po Majklu Brusu, stručnjaku za spavanje, telo možemo da "istreniramo" da vremenom počne ranije da se budi.

On je podelio nekoliko korisnih saveta koji će nam u tome pomoći.

Budite dosledni

On kaže da, kada mijenjate svoj raspored spavanja, treba paziti na - doslednost. Tvrdi da je cirkadijalnom ritmu potreban  približno 21 dan da se prilagodi novom rasporedu, a dodaje i da to, ako ste navikli da se budite u određeno vreme, nikako nije jednostavno kao raniji odlazak u krevet.

Pixabay
 

- Kada pronađete novo vreme buđenja do kojeg želite da dođete, zapravo morate da se prisilite na to da se budite u to vreme 21 dan zaredom, kako bi vaš mozak to uskladio - objašnjava stručnjak.

Držite alarm dalje od kreveta

Ako vam je alarm odmah uz krevet, verovatno ga ugasite čim se oglasi i nastavite da spavate, ali ako ga ostavite malo dalje, moraćete da ustanete da ga isključite i najteži deo buđenja je gotov. To će vas sprečiti da odlažete alarm satima, pa ćete tako ustati na vreme.

Pexels
 

Izlažite se prirodnom dnevnom svetlu

Stručnjak objašnjava da boravak na svetlu, od najmanje 15 minuta čim se probudimo, signalizira mozgu da je to vreme kada treba da se budimo svaki dan. Preko dana prozor može da vam bude otvoren, kako bi vam u stan ulazilo što više dnevne svetlosti.

Ne oslanjajte se na kafu

Savetuje i da maksimalno izbacite kofein dok pokušavate da prilagodite svoj raspored, jer od njega nećete dobiti energiju kao što možda mislite. Ako počnete da unosite manje kofeina, san će vam biti kvalitetniji, a dobro bi bilo da izbacite i alkohol kad se želite da se budite ranije, jer negativno utiče na san.

Pexels
 

Pronađite motivaciju

Ako imate prijatelja ili člana porodice koji deli vaš cilj ranog buđenja, možete da se oslanjate jedno na drugo. Stručnjak kaže da jedno drugo možete naizmjenično da zovete ujutru, motivišući se tako da ustanete. Ako to nije opcija, može da bude korisno ako imate zadatak ili obavezu zbog koje morate da ustanete, kao što je izvođenje psa ujutro u šetnju ili zakazivanje kasnijeg sastanaka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike