Mala količina ovog začina može da zameni sat vremena vežbanja u teretani

11.08.2022

10:21

0

Autor: Z. A.

Ako vam kažemo da postoji začin koji ima sličan efekat na telo kao 60-minutni trening – šta vam prvo pada na pamet?

Mala količina ovog začina može da zameni sat vremena vežbanja u teretani
Kurkuma - Copyright Profimedia

Svake godine, naročito preko leta milioni ljudi odlučuju da će vežbati i poboljšaju svoju fizičku kondiciju. A oni koji u tome istraju ne samo da imaju bolje zdravlje već su i bolje raspoloženi.

Biti aktivan postaje još važnije kako starite – pri čemu promene načina života i prilagođavanja ishrane igraju važnu ulogu.

S malim osvrtom na jednu stvar - ništa ne može zameniti vežbanje.

Međutim, istraživači sada žele da dokažu da li začin kurkuma zaista može da ima sličan efekat na telo kao vežbanje, što bi bilo naročito važna informacija za one koji iz nekog razloga ne mogu da vežbaju, piše Aktivni.si.

Kakav efekat kurkuma ima na naš organizam?

Rezultati studije su posebno ohrabrujući za žene koje su počele da imaju probleme koji dolaze s godinama ili koje su tek ušle u menopauzu.

Profimedia
 

Studija, objavljena u magazinu „Nutrition Research“ došla je do zapanjujućeg zaključka. Konzumiranje kurkume ili dodatka kurkume može biti jednako efikasno za zdravlje srca kao i fizička aktivnost.

Pozitivne kardiovaskularne promene i manja smrt ćelija primećeni su kod učesnika (uključujući 32 žene) koji su tokom istraživanja konzumirali dodatak kurkumina (150 mg ekstrakta kurkume).

Otkrili su da polifenol sadržan u kurkumi ima pozitivan efekat na krvne sudove, što je slično efektu jednosatnog aerobnog vežbanja. Prvi rezultati bili su vidljivi nakon samo osam nedelja.

- Ova studija je pokazala da redovno konzumiranje kurkumina ili redovne aerobne vežbe mogu značajno da poboljšaju funkciju endotela - zaključuju naučnici. Ovo saznanje sugeriše da bi kurkumin mogao da spreči opadanje endotelne funkcije u vezi sa starenjem kod žena u postmenopauzi.

Unsplash
 

Potrebne su dalje studije kako bi se razjasnio tačan mehanizam, dodaju istraživači.

Američki časopis za kardiologiju je takođe objavio da ljubitelji kurkume imaju 56 odsto manji rizik od srčanog udara.

Naravno, kombinacija kurkumina i aerobnih vežbi bila je najefikasnija.

Kao što smo podsetili na početku, efekti vežbanja se ne mogu tako lako zameniti – kao što vežbanje ne može jednostavno da eliminiše loše navike u ishrani. Zbog toga se ne treba odmah oslanjati samo na efekat kurkume.

Kombinacija vežbanja, zdrave ishrane itd. donosi najbolji rezultat, ali uvek se konsultujte sa svojim lekarom ili drugim specijalistom za više informacija.

I još jedna važna stvar: studije su pokazale da se kurkuma slabo apsorbuje u organizmu osim ako je ne kombinujete sa određenom hranom.

Pexels
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike