Stručnjaci upozoravaju: Preterano korišćenje navigacije može biti štetno po vaše zdravlje

30.07.2022

15:16

0

Autor: 24sedam

Isključivanje vašeg GPS-a može biti sjajan način da vam pomogne da zadržite, ponovno uvežbate ili povratite kognitivne funkcije

Stručnjaci upozoravaju: Preterano korišćenje navigacije može biti štetno po vaše zdravlje
navigacija kola - Copyright AP Photo/Gillian Flaccus

Malo je stvari koje oslobađaju više od vožnje otvorenim putem – ali biti za volanom složenije je nego što se možda čini. Kada se pridržavamo saobraćajnih pravila, koristimo čitav niz važnih moždanih funkcija.

Konkretno, neke studije su otkrile da vožnja može sprečiti pad kognitivnih sposobnosti, piše Bestlifeonline. Ali jedna uobičajena navika koju mnogi od nas praktikuju u vožnji mogla bi imati suprotan efekat, uzrokujući da vremenom izgubimo određene kognitivne veštine.

Gotovo svaki deo vašeg mozga mora biti uključen dok vozite – ali neki elementi kognitivnog funkcionisanja važniji su od drugih.

Studija iz 2020. objavljena u časopisu Scientific Reports objašnjava dve glavne strategije koje naš mozak koristi kada smišljamo kada treba da idemo.

- Jedna je strategija prostornog pamćenja, a ta strategija kritički se oslanja na hipokampus, regiju mozga koja je snažno uključena u epizodno pamćenje i relacijsku memoriju - navodi se u studiji.

- Druga strategija je strategija podražaj-odgovor i uključuje učenje niza motoričkih odgovora (npr. skretanje ulevo prateći pravac pružanja krivine)".

Unsplash
 

Kako kažu, to "dovodi do rigidnijeg ponašanja i omogućava nam da upravljamo poput ‘auto-pilota’ na rutama kojima često putujemo".

U čemu je kvaka? Te kognitivne veštine koristimo samo kada ne koristimo sistem globalnog pozicioniranja (GPS) za navigaciju. Prema studiji, korišćenje GPS-a dok vozite povezano je sa jednim posebnim oblikom pada kognitivnih veština.

- Analizirali smo iskustva 50 vozača kao i različite aspekte prostorne memorije, uključujući korišćenje strategije prostorne memorije, kognitivno mapiranje i kodiranje orijentira korišćenjem zadataka virtuelne navigacije - objašnjavaju istraživači.

Otkrili su da ljudi koji više koriste GPS imaju lošiju "prostornu memoriju", što znači da su bili lošiji u "navigaciji" kada su vozili bez GPS-a.

Isključivanje vašeg GPS-a može biti sjajan način da vam pomogne da zadržite, ponovno uvežbate ili povratite kognitivne funkcije – ali i nekoliko drugih stvari takođe vam mogu pomoći da poboljšate svest o prostoru.

Stručnjaci preporučuju igranje šaha, slaganje slagalica, igranje igara pamćenja, bavljenje umetnošću i redovne fizičke vežbe, a sve to može imati pozitivan učinak na vizuelno-prostorne veštine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike