Da li je opasno plivati odmah nakon obroka? Evo šta kažu stručnjaci

17.07.2022

04:51

0

Autor: Z. A.

O alkoholu pre ulaska u vodu horski upozoravaju

Da li je opasno plivati odmah nakon obroka? Evo šta kažu stručnjaci
Plaža - Copyright Pexels

Nakon obilnog obroka na plaži poslednja stvar koju i odrasli i deca žele čuti je: „Ne idi u more /bazen punog želuca. Sačekaj pola sata.“ Mnogi od nas odrasli su s ovim upozorenjima koja su nam odjekivala u ušima na svakoj zabavi uz bazen ili na plaži, ali pitanje je jesu li naši roditelji bili u pravu kada su postavili ovo pravilo.

Kako bi došao do pravog odgovora, HuffPost je tražio mišljenje stručnjaka – lekara hitne pomoći dr Džima Kejnija i medicinskog tehničara i trenera triatlona Džona Rodesa.

Ideja da treba da pričekate s plivanjem nakon što jedete jeste mit koji se bazira na pogrešnom razumevanju telesnih funkcija.

Pexels
 

Za početak – evo odgovora na veliko pitanje: „Nema medicinskih dokaza koji podržavaju tezu da je potrebno čekati najmanje 30 minuta nakon jela pre plivanja. Nije bilo slučajeva ili dokaza koji bi upućivali na to da je jedenje neposredno pre plivanja dovelo do utapanja“, rekao je Kejni.

Takođe je objasnio da je ovaj mit prvi put stekao popularnost zbog pogrešnog shvatanja medicinske nauke. U prošlosti se pretpostavljalo da sit želudac zahteva veću prokrvljenost svih probavnih organa, a time i manje kiseonika u rukama i nogama, te da to može dovesti do utapanja.

Međutim, Kejni tvrdi da telo opskrbljuje probavne organe s više nego dovoljno kiseonika, baš kao i ruke i noge dok plivate.

Pixabay
 

Jesti pre plivanja može biti opasno ako planirate da se bavite zahtevnim plivačkim vežbama

Ukoliko planirate malo rekreativnog plivanja s prijateljima nakon uživanja u jelu, niste u velikoj opasnosti. Ali ako ste profesionalni plivač i pripremate se za takmičenje, ozbiljan trening ili jednostavno imate potrebu da zaplivate nešto ozbiljnije, Rodes upozorava da se u to ne upuštate odmah nakon obroka.

– Obilan obrok, a zatim naporan trening plivanja može dovesti do gastroenteroloških smetnji, poput mučnine ili povraćanja – rekao je Rhodes.

Iste prehrambene navike koje mogu uzrokovati nelagodu u želucu na suvom takođe mogu dovesti do probavnih problema u vodi.

Pexels
 

 

Kad je Kejni upitan postoji li veća verovatnoća da će određene vrste hrane izazvati probleme više nego neke druge, rekao je da studije dosledno pokazuju da to nije slučaj. I prema Crvenom krstu SAD, ne morate se ograničavati na posebne vrste namirnica pre plivanja.

Međutim, Kejni kaže da svaka indiskrecija u ishrani koja bi mogla uzrokovati želudačne tegobe na suvom može dovesti do istih problema i tokom plivanja. Prejedanje i konzumiranje preterano začinjene ili kisele hrane takođe mogu uzrokovati grčeve u želucu, čak i u normalnim okolnostima, stoga je potrebno koristiti zdravorazumsku odluku pri takvim aktivnostima.

Pexels
 

Alkohol, s druge strane, može biti vrlo opasan (čak i smrtonosan) u kombinaciji s plivanjem

– Alkohol može odigrati ulogu kad je posredi nivo sigurnosti pri plivanju – rekao je Kejni. – Pijenje alkohola značajno povećava mogućnost utapanja. To je zato što narušava koordinaciju, prosuđivanje, ravnotežu, reakciju na hladnoću i sposobnost sigurnog plivanja – zaključio je.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike