Naučnici objasnili zašto toliko čeznemo za morem: Ono u svima nama budi osećaj koji pamtimo iz majčinog stomaka

24.05.2022

13:18

1

Zvuk, miris, boja..., mozak se raduje susretu s morem

Naučnici objasnili zašto toliko čeznemo za morem: Ono u svima nama budi osećaj koji pamtimo iz majčinog stomaka
pexels-jacub-gomez-1142984 - Copyright Pexels

Ne čeznu ljudi bez razloga za morem i suncem. Čim izađu iz grada i upute se prema moru, nivo hormona stresa u telu počinje da se smanjuje. Sam dolazak na plažu i šetnja uz more izuzetno pozitivno utiču na naš um, a time i na naše telo. U isto vreme slušamo šum talasa, osećamo miris mora i povetarac na koži. Disanje se usporava, a misli čiste od nepotrebnih informacija.

Dok hodamo ili ležimo na plaži, naše telo upija više kiseonika i podiže nivo serotonina u telu, hormona sreće koji je zaslužan za osećaj duševnog mira i sreće. Osećaj je sličan onome nakon meditacije.

Stručnjaci šum talasa upoređuju sa zvukom otkucaja srca majke koje nerođena beba sluša u stomaku. Taj zvuk se ureže u našu podsvest i u odrasloj dobi slični zvukovi nas podsećaju na sigurnost i zaštitu koju smo osećali u materici.

Pexels
 

- Dok gledamo u more ili smo na plaži, zapravo se nalazimo u predivnom, stabilnom okruženju. Osećamo se sigurno i daleko od mesta na kojima smo pod nekom vrstom pretnje. Površina mora koja se na horizontu stapa s nebom u nama budi osećaj stabilnosti i sigurnosti - objasnio je neuronaučnik Majkl Mercenič sa Univerziteta Kalifornija (UCSF) u San Francisku.

Danas su mnoge bolnice i lečilišta smešteni tik uz more, što zapravo ima smisla. Još u 18. veku škotski lekar Vilijam Buhan podsticao je svoje pacijente na kupanje u moru - govorio je da to vrlo lekovito deluje na telo.

Pexels
 

Pre nekoliko godina urađeno je istraživanje pod nazivom „BlueHealth“ (plavo zdravlje), koje se pozabavilo tematikom uticaja mora i ostalih prirodnih okuženja na ljudski organizam. Tom prilikom istraživači su otkrili da zvukovi mora stimulijšu frontalni korteks, deo mozga odgovoran za emocije i ličnu refleksiju. Boravkom uz more proširuje se samosvest, a emocije se normalizuju.

Pojam „plavi prostor“ ne odnosi se samo na more, već na sve delove prirode gde ima vode - reke, jezera, potoci... Nekoliko je načina kako deluje na ljude:

Voda je prirodni lek za opuštanje od stresa

Prepuna je pozitivnih jona koji pomažu da se osećate prijatno. Bilo da celi uronimo u vodu ili samo umočimo prst u nju, sigurno ćemo se početi opuštati.

Pexels
 
Odlazak na plažu podstiče kreativnost

Boravak u „plavom prostoru“ pomaže da pročistite misli i pristupite problemima ili projektima na kreativan način. Poput meditacije, plaža izaziva osećaj smirenosti koji nam pomaže da se nosimo sa svakodnevnim problemima i razmislimo na šta se treba usredsrediti.

Pexels
 
Može dovesti um u meditativno stanje

Hipnotički zvuk talasa u kombinaciji sa vidnim i mirisnim nadražajima izuzetno povoljno deluje na psihu i može nas lako uvesti u meditativno stanje. Osim toga, ugođaj na plaži čisti um i pomaže nam da kvalitetno razmišljamo o životu daleko od svakodnevnog haosa i stresa.

Pexels
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike