Alergična na "snažne emocije": Za nju previše smeha, plača ili stresa može biti smrtonosno

07.07.2022

18:16

0

Autor: D. R.

Život ove Britanke je prilično komplikovan

Alergična na "snažne emocije": Za nju previše smeha, plača ili stresa može biti smrtonosno
natashacoatesgb - Copyright printscreen/Instagram, natashacoatesgb

Svi znamo da glavni domaći zadatak u životu treba da nam bude zahvalnost na običnim stvarima, ali većina ljudi to potcenjuje. Tek kada nam se dogodi nešto što nas izbaci iz koloseka počnemo da shvatamo da silno priželjkujemo onaj dosadan život od pre.

Jedna Britanka alergična je na "snažne emocije" i situacije poput smejanja, plakanja ili preteranog stresa, jer mogu doslovno da je ubiju. Ovo je njena ispovest.

Nataša Kots (27) ima sindrom aktivacije mastocita (MCAS). Mastociti su zapravo bele krvne ćelije najpoznatije po ulozi u alergijama, a spomenuti proces dešava se kada one u telu osobe ispuštaju previše materija u pogrešno vreme.

Kod Nataše, sasvim normalne pojave u njenom telu, poput smejanja, plakanja, ali i preteranog stresa - znojenja, mogu uzrokovati ozbiljnu alergijsku reakciju koja može biti opasna po njen život. Ona je otkrila kako protiče njen život.

Dok je bila mlađa, Nataša, koja je gimnastičarka i osvajačica 22 elitne gimnastičarske titule u Britaniji, često je bila bolesna i imala čudne reakcije na različitu hranu. Iako je pretpostavljala da je samo osetljiva, sa svojih 18 godina doživela je prvi anafilaktički šok.

- Bila sam na velikom javnom događaju kada sam odjednom osetila drhtavicu, vrtoglavicu i teško sam disala. U bolnicu su me odveli uz policijsku pratnju i brzo sam izgubila svest. Lekari su me uveravali da je to nešto što se događa, pa sam mislila da je to u redu - prisetila se ona.

Međutim, u sledeće dve nedelje imala je još osam reakcija zbog kojih se vraćala u hitnu pomoć.

Nataša je rekla da je dugo tražila '"specifičan okidač", a u jednom periodu jela je samo određenu hranu, zbog čega se "izobličila":

- Nikada nisam znala šta će izazvati reakciju. I lekari su bili zbunjeni - rekla je ona.

Konačno, nakon dve godine, Nataši je uspostavljena dijagnoza. Međutim, to nije pojednostavilo situaciju.

Objašnjavajući sindrom aktivacije mastocita, Nataša je rekla:

- Kada vam ubod koprive izazove plikove koji svrbe, to je uzrokovano histaminom, hemikalijom koja dolazi iz mastocita. U mom telu su te mastocite preosetljive. One oslobađaju previše hemikalija - rekla je.

Čak i obični noćni izlazak može da se završi katastrofom.

- Jednom sam se preterano smejala sa društvom, kada sam osetila da su mi jezik i grlo natekli. Prijatelj je pozvao hitnu pomoć, dok mi je drugi pomogao da se ne ugušim. Pre nego što sam stigla do bolnice, izgubila sam svest. Pravi kraj noćnog izlaska - prisetila se Nataša.

Iako danas koristi određene lekove i terapije, istakla je kako se napadi događaju gotovo svaki dan, a do danas je bila hospitalizovana više od 500 puta.

- Kada osetim da počinje, uznemirim se i pokušavam to da potisnem, inače je reakcija još gora. To je začarani krug - objasnila je ona.

Ova 27-godišnjakinja nedavno je počela da živi sama, a u svakodnevnim obavezama pomaže joj lični asistent.

- Imam i pomoćnu tehnologiju. Ako pritisnem dugme na satu, svetla na pročelju moje kuće počnu da svetle crveno i poziva se hitna pomoć - rekla je ona.

Osim na "emocije", Nataša je alergična na sprejove za telo, proizvode za čišćenje, mirisne sveće, ali i dosta namirnica. Svi njeni prijatelji takođe su obučeni za trenutak kada ona dobije napad, ali priznaje da je njena porodica uplašena jer ne zna "koja će reakcija biti ona zadnja".

Uprkos strahu s kojim se bori, Nataša je hrabra, a izjavila je i kako je uspela da se pomiri sa svojim stanjem. Spas je pronašla i u gimnastici, gde iz brojnih takmičenja ima čak 44 medalje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike