Španija je prva zemlja u Evropi koja uvodi bolovanje za žene sa bolnim menstruacijama

14.05.2022

05:05

0

Studije procenjuju da do 75 odsto žena pati od jakih bolova tokom menstruacije

Španija je prva zemlja u Evropi koja uvodi bolovanje za žene sa bolnim menstruacijama
profimedia-0560873041 - Copyright Profimedia

Španci imaju u planu da uvedu bolovanje za žene koje pate od jakih bolova zbog menstruacije. Bila bi to prva evropska zemlja koja bi omogućila ženama sličan odmor.

Ženama koje pate od jakih bolova tokom menstrualnog ciklusa moglo bi biti dozvoljeno da uzmu do tri slobodna dana svakog meseca u skladu sa planom reformi koji treba da odobri španska vlada sledeće nedelje, a bolovanje bi moglo da se produži na pet dana u nekim slučajevima.

Trodnevno bolovanje za bolne cikluse biće dopušteno uz dozvoljeno uz lekarsku preporuku, navodi se u nacrtu. Potencijalno će se moći produžiti na pet dana zbog izuzetno jakih bolova.

Profimedia
 

Međutim, političari upozoravaju da se na nacrtu zakona još uvek radi. Ako zakon prođe, to bi bio prvi takav u Europi. Svega nekoliko zemalja u svetu ima takav zakon, i to neke azijske - Japan, Južna Koreja i Tajvan.

Prethodne studije procenjuju da 60 do 90 odsto mladih žena širom sveta pati od dismenoreje - jakih menstrualnih bolova - a u Španiji je pogođeno oko 75 odsto žena, iako je tačne brojke teško proveriti, prema Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine i zdravstvo.

Državna sekretarka za ravnopravnost i borbu protiv rodnog nasilja, Anhela Rodrigez, rekla je za "El Periodiko" da će novi zakoni biti od koristi onima koji pate od posebno bolnih ciklusa.

- Važno je razjasniti šta je to bolna menstruacija, ne govorimo o blagoj nelagodnosti, već o ozbiljnim simptomima kao što su dijareja, jake glavobolje, groznica - rekla je gospođa Rodrigez.

Ova španska odluka deo je mnogo veće reforme zakona o reproduktivnom zdravlju koja će uključivati i promene koje se tiču pobačaja. Novi zakon takođe uključuje i zahtev da škole obezbeđuju higijenske proizvode za devojčice kojima su potrebni. Ulošci i tamponi će takođe biti besplatni za marginalizovane grupe žene i biće uklonjen PDV sa njihove prodaje u supermarketima. 

Profimedia
 

- Nikada se nije razgovaralo o pravima u vezi sa menstrualnim zdravljem i podaci su zastrašujući. Svaka četvrta žena iz finansijskih razloga ne može da izabere proizvode za žensku higijenu koje želi da kupi. Zato predlažemo da se oni besplatno izdaju u edukativnim i socijalnim centrima - istakla je gospođa Rodrigez.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike