Nekoliko razloga zbog kojih vam kasni menstruacija, a nije trudnoća!

08.11.2021

08:14

0

Dužina i dinamika mesečnog ciklusa nije ista kod svih žena, zato niko sem vašeg ginekologa ne može tačno da utvrdi šta se dešava sa vašim telom

Nekoliko razloga zbog kojih vam kasni menstruacija, a nije trudnoća!
Tužna devojka - Copyright Pexels

Ako vam kasni menstruacija ne mora nužno da znači da ste trudni. Postoji nekoliko različitih uzročnika zbog kojih vaš mesečni ciklus kasni. 

Dužina i dinamika mesečnog ciklusa nije ista kod svih žena, zato niko sem vašeg ginekologa ne može tačno da utvrdi šta se dešava sa vašim telom.

Stres

Pexels
 

Naše telo nema izbalansirane hormone kada smo pod stresom, što utiče na mesečni ciklus. Hormoni stresa šire se kroz krvotok i odlažu i potiskuju sve druge telesne funkcije koje nam nisu od značaja za preživljavanje. 

Ako ste u nedeljama pre mesečnog ciklusa doživeli velike količine stresa to može biti razlog kašnjena menstruacije. 

 Policistični jajnici 

Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju neredovnu ovulaciju iz meseca u mesec, što dovodi do toga da menstruacija kasni za nedelju do dve dana. Policistični jajnici mogu da uzrokuju razne promene u telu, i veoma je važno da pratite njihovo stanje.

Ovo je vrlo stresno za dame širom sveta i sindrom policističnih jajnika mora pratiti ginekolog, a preporuka je da jednom u šest meseci obavite pregled. 

Telesna težina 

Pexels
 

 

Drastična promena kilaže može uticati na menstrualni ciklus. Tokom naglog mršavljenja ili gojenja telo nema vremena da stvori hormonski balans, zato se dijete uvek preporučuju uz nadgledanje nutricioniste ili izabranog lekara.

Predmenopauza

Predmenopauza je period od nekoliko godina tokom kog se telo priprema za menopauzu. U jednom mesecu vam menstruacija može potpuno izostati, dok u narednim mesecima može biti sasvim normalna. 

Sami ne možemo izostanak menstruacije pripisati predmenopauzi, zakažite pregled kod ginekologa kako bi utvrdio da je sa vašom matericom i jajnicima sve u redu.

Poremećaj rada štitne žlezde

Pexels
 

Pored toga što reguliše različite procese u našem telu štitna žlezda je jednim delom zadužena i za regulaciju menstrualnog ciklusa. Zbog ubrzanog ili usporenog rada štitne žlezde menstruacija može kasniti po nekoliko meseci.

Kada odete kod ginekologa on će vas poslati da uradite ultrazvuk štitne žlezde, takođe ćete vaditi krv kako bi se utvrdio nivo hormona koji proizvodi. Na osnovu ovih analiza dobićete terapiju koja najčešće podrazumeva tablete i koja će vaše telo vratiti u balans.

Dijabetes

Jedan od simptoma dijabetesa je i kašnjenje menstruacije i zbog toga je važno posvetiti se zdravoj ishrani. 

Ovo su bili neki od najčešćih razloga zbog koga vaš mesečni ciklus kasni, ali najbitnije je da proveravate vaše zdravstveno stanje, kao i da odete na pregled ako vam menstruacija kasni više nego obično ili ako osetite da se nešto promenilo.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike