Izašao vam je herpes? Nema mesta za paniku, imamo rešenje

02.11.2020

08:17 >> 08:02

0

Prva pomoć iz apoteke, ali i narodni lekovi za ovaj problem koji ne može da se leči

Izašao vam je herpes? Nema mesta za paniku, imamo rešenje
Copyright Unsplash/Septian Simon

Izgleda ružno i neprijatan je. A čim padne imunitet, eto ga, herpes kod usne, nosa ili na nekom drugom delu lica i tela. Plihovi, svrab, peckanje i pucanje ranica dovoljni su da vam pokvare nekoliko dana, ali nema potrebe da skrivate lice jer postoje načini da ih sprečite.

Herpes na usnama čine mali plihovi ispunjeni tečnošću. Verovatno su najčešći na usnama i obično su prekriveni koricom, piše britanski Elle.

Plihovi izbijaju kad se ponovno probudi uspavani virus herpesa. Dokazano je da UV svetlost dovodi do reaktivacije virusa iz stanja mirovanja. Kao i kod većine stvari u životu, čak i hormonske promene poput menstruacije ili trudnoće, takođe, mogu biti uobičajeni okidač za izbijanje herpesa, kao i, naravno, sveprisutni stres.

Herpes na usnama ponekad može da ostavi pigmentaciju. Uglavnom ne ostavlja ožiljke, ali može prouzrokovati hiperpigmentaciju ako se plihovi otvaraju trljanjem, agresivnim pranjem, grebanjem ili istiskivanjem. A važno je izbeći dodatnu iritaciju, što je više moguće.

Ono što nije dobra vest je da herpes, zapravo, ne može da se izleči. Nakon što ste bili izloženi virusu, on ostaje u telu ceo život.

Možda vas zanima: Sezona je prehlada: Ove namirnice “odmažu” kad vas stisne virus

Za prvu pomoć možete kupiti razne kreme u apotekama bez recepta, a one sadrže antivirusni sastojak koji sprečava dalje širenje infekcije. Mažite ga nežno kako ne biste iritirali ranice.

Profimedia

Kada je reč o ublažavanju bola, kreme koje sadrže lidokain, benzokain i benzil alkohol mogu biti vrlo delotvorne u rešavanju neprijatnih simptoma herpesa. Kako bi se sprečilo isušivanje i pucanje, kreme koje sadrže kalamin, naftu i cinkov oksid mogu kvalitetno omekšati i zaštititi kožu i usne.

Ne možemo da ne pomenemo i narodne lekove za herpes, kao što su beli luk, med, ulje mente… Tako da je najsigurnije da kombinujete lekove iz apoteke uz prirodnu medicinu.

Saznaj više:

Istraživanja pokazala: Dodajte vitamin D u hleb i mleko, olakšajte borbu protiv kovida-19

Ne možete da smršate? Možda imate pet jutarnjih navika koje goje

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti.me

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike