Moćan divlji beli luk: Sremuš je narodni lek koji snižava pritisak i holesterol, jača srce, leči kašalj....

29.04.2022

04:45

0

Stručnjaci kažu da ga treba brati u proleće

Moćan divlji beli luk: Sremuš je narodni lek koji snižava pritisak i holesterol, jača srce, leči kašalj....
wolfgang-hasselmann-WSvjboqZsOo-unsplash - Copyright Unsplash

Sremuš (Allium ursinum) samonikla je biljka bogata vitaminom C i mineralima koji mogu pročistiti organizam od toksina, zbog čega je stari narodni lek.

Smatra se da ova biljka smiruje urinarne infekcije, nadutost u stomaku i gasove, pospešuje varenje, veruje se da može ublažiti bolove u zglobovima koji su posledica artritisa. Raste pored potoka i puteva, a najviše ga ima u bukovoj šumi.
Stručnjaci kažu da ga treba brati u proleće.
Lek za holesterol i visok pritisak

Sremuš raste u grozdovima i ima prepoznatljiv miris belog luka. Koristi se u tradicionalnoj medicini za lečenje visokog krvnog pritiska, reguliše nivo holesterola, stomačne tegobe. Divlji beli luk se koristi u ishrani. Terapeutski deluje kao i beli luk, sremuš ima eterična ulja koja sadrže sumpor (alicin).

Sremuš jača srčani mišić

Divlji beli luk snižava visok krvni pritisak, koji ako se ne leči može dovesti do ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Ova biljka ima mogućnost da širi krvne sudove i čini ih elastičnim, jača srčani mišić.
Antibakterijska i antigljivična jedinjenja povoljno deluju na ravnotežu bakterijske flore, umiruju upale, nadimanje, grčeve, zatvor i druge stomačne probleme.
Štiti organizam od prehlada i gripa, pročišćava disajne puteve, olakšava disanje i umiruje kašalj.

Veruje se da divlji beli luk ima i antikancerogena svojstva.

Studija iz 2018. navodi da inhibira stvaranje supstanci koje su okidači za nastanak raka. Drugo istraživanje ističe da sremuš ima potencijal da uništi ćelije raka kod karcinoma kože.
Unsplash
 
Kako se koristi sremuš?

Većina ljudi koristi divlji beli luk kao zamenu za beli luk. Listovi sremuša se beru tokom aprila i maja i dodaju u variva, jela od mesa, marinade, salate. Od sremuša se može napraviti pesto. Pesto sos od sremuša

Potrebno:

  •  sremuš (listovi 100 grama)
  •  pinjola, orasi, badem ili suncokret (50 grama)
  •  soli (po ukusu)
  •  sir (50 grama)
  •  limun (sok kašičica)
  •  maslinovo ulje (100 ml)

Priprema:

Sremuš, koštunjavo voće i so samleti dok se ne sjedini. Sir narendati, pa dodati prethodno napravljenoj smesi i začiniti sokom od limuna i maslinovim uljem. Pesto može da se čuva u frižideru nedelju dana.

Unsplash
 

 

Tinktura od sremuša

Od sremuša se pravi i tinktura za koju se smatra da pomaže kod reumatičnih tegoba i pročišćuje krv. Sitno se isecka oko 20 listova sremuša kojima se doda jedan litar domaće rakije.

Flaša se dobro zatvori i čuva dve sedmice, povremeno se promućka, drži se na tamnom mestu. Koristi se u jutarnjim satima, u oko 15 kapi tinkture doda se malo vode.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike