Stižu kontraceptivne pilule za muškarce? Evo šta je pokazalo istraživanje i da li postoje neželjeni efekti

11.04.2022

04:37

0

Američki naučnici su prvi put uspeli da razviju delotvornu antibebi pilulu za muškarce

Stižu kontraceptivne pilule za muškarce? Evo šta je pokazalo istraživanje i da li postoje neželjeni efekti
kontracepcija muškarci - Copyright Pixabay

Još od 60-ih godina prošlog veka, ženama su na raspolaganju pilule za kontracepciju.

Jedini način da muškarci primene neku kontraceptivnu metodu, jeste da koriste kondome ili se podvrgnu vazektomiji.

Međutim, kako stvari stoje, to bi uskoro moglo da se promeni.

Naime, američki naučnici su prvi put uspeli da razviju delotvornu antibebi pilulu za muškarce.

Pilula ne utiče na hormone

Kontraceptivne pilule za žene sadrže kombinaciju hormona estrogena i progesterona, čime se sprečava ovulacija, a samim tim trudnoća. Metoda je efektivna, ali ima nuspojave.

Tokom rada na kontraceptivnoj piluli za muškarce naučnici su se takođe najprije fokusirati na hormonalni metodu, pokušavajući da zaustave proizvodnju testosterona. Međutim, ovaj proces je imao znatne neželjena dejstva i uzrokovao je depresiju, gojenje i povećani rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Profimedia
 

Zato se veruje da pilule koje ne deluju hormonski mogu biti delotvorne i sigurnije.

Smanjen broj spermatozoida

Za takozvanu spermatogenezu, odnosno proces stvaranja spermatozoida, je najprije odgovoran vitamin A. Inovativna metoda kontracepcije bi uticala na belančevine koje su zadužene za stvaranje muških polnih ćelija.

Ispitivanje na miševima je pokazalo da je nakon četiri nedelja oralne konzumacije novog sastojka YCT529 smanjen broj spermatozoida, što je bilo čak 99 posto efikasno u sprečavanju trudnoće.

Proces nije trajan, pa se četiri do šest nedelja, nakon prestanka uzimanja pilule, plodnost vraća. Nisu zabeležene nikakve nuspojave, izjavio je jedan od učesnika studije Abdula Al Noman sa Univerziteta "Minnesota".

Pixabay
 

Sada naučnici žele da predstave ta nova otkrića Američkom hemijskom društvu, kako bi već krajem ove godine započeli testiranje na muškarcima.

Profesorka Gunda Georg, koja je učestvovala u tom projektu, smatra da bi antibebi pilula za muškarce mogla da dođe na tržište u narednih pet godina. - Nema garancije da će sve biti uspešno, ali iznenadilo bi me kada pilula ne bi delovala i kod ljudi - rekla je Georg.

Zaista delotvorna i sigurna?

Hoće li nova pilula biti sigurna i delotvorna pokazaće tek klinička ispitivanja na ljudima. Belančevina na koju pilula deluje nije zadužena samo za razvoj spermatozoida, već i uopšteno ćelija u organizmu.

U naučnim krugovima se na rezultate ovog ispitivanja gleda sa skepsom. Iako američki tim nije zabeležio nikakve nuspojave kod miševa, nije nemoguće da ih neće biti kod ljudi, rekao je Ričard Anderson sa Univerziteta u "Edinbourghu".

Profimedia
 

- Ako se razvija lek koji utiče na procese u organizmu, čije dejstvo do sada nije ispitano, treba biti oprezan što se tiče sigurnosti - kaže Anderson.

Skeptičan je i njegov kolega Ričard Šarp. Mreža receptora na koje utiče vitamin A u organizmu igra veliku ulogu. - Mislim da je nemoguće da neko sredstvo koje utiče na te receptore neće imati neželjena dejstva - kaže ovaj profesor sa Univerziteta u "Edinbourghu".

Pixabay
 

Profesorka Georg, koja je učestvovala u izradi studije, takođe smatra da sigurnost registrovana kod životinja nije dokaz za sigurnost kod ljudi. Ona je istakla da se zato vrše dalja ispitivanja i na drugim aktivnim sastojcima.

Cilj je pronalaženje metode za razvoj delotvorne i sigurne kontraceptivne pilule za muškarce.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike