Pet sigurnih znakova da je vaše telo zadovoljno svojom težinom i da se bespotrebno maltretirate dijetama

22.03.2022

16:20

0

Važno je da vidite celokupnu sliku sebe pre nego što sebi postavite visoke standarde

Pet sigurnih znakova da je vaše telo zadovoljno svojom težinom i da se bespotrebno maltretirate dijetama
szabolcs-toth-0U41Mg8Q_HU-unsplash - Copyright Unsplash

Ponekad "zastoj" u gubljenju kilograma može biti znak da je potrebno da se više pokrenete, a ponekad telo šalje signale da je srećno i da se dobro oseća zbog trenutnog stanja.

Pet stvari treba uzeti u obzir kako biste znali da li ste postigli idealnu težinu:

Osećate da ne biste bili srećni kada bi morali da povećate napore za gubitak kilograma

Kada drastično smanjimo kalorije ili preterano vežbamo, hormoni se "premještaju" kako bi lakše održavali telo. Vaše telo povećava proizvodnju hormona gladi poput grelina, koji povećava želju za jelom. Hormoni stresa poput kortizola takođe će se povećati. Verovatno ćete se osećati slabo i umorno.

Osim toga, dodatni napor možda neće imati nikakvog efekta. Možda bi vam vežbanje od dva sata dnevno oduzelo vreme za provod sa porodicom ili dovoljno sna. Osećaj gladi može prouzrokovati i mrzovoljno raspoloženje. Ako ste loše volje ili imate osećaj  kao da propuštate životne užitke, vaš plan mršavljenja verovatno nije dobar, kažu stručnjaci.

Nemate nikakvih zdravstvenih tegoba koje su povezane s težinom

Hirurškinja Karolina Kederkvest savetuje da radije pogledate celokupnu sliku sebe pre nego što sebi postavite lestvicu. Važno je uzeti u obzir druge faktore povezane sa zdravljem, a ne samo obim struka.

Pexels
 

Obratite pažnju na nivo holesterola, krvnog pritiska i šećera u krvi. Ako vam lekar kaže da je sve od navedenog u redu i pod kontrolom, onda imate "zdravu težinu" bez obzira na to što to nije vaša željena težina.

Fizički se dobro osećate

Kada znate da zadovoljavate važne zdravstvene parametre koji su povezani s odgovarajućom težinom, razmislite o tome kako se osećate. Bez obzira što možda ne prestajete da sanjarite od idealnoj težini i radite na njoj, zapitajte se imate li dovoljno energije za aktivnosti ili treninge koji bi vas inače iscrpeli. To su mnogo važniji parametri za vaše celokupno zdravlje od ravnog stomaka.

Blizu ste idealne težine

Ako su vežbe snage deo vaše rutine kod mršavljenja, verovatno ste dobili malo mišićne mase - i to je dobra stvar! Ali budući da je mišić teži od masti, lestvicu za težinu treba postaviti na viši nivo. 

Suštinski, cilj kod gubljenja kilograma je smanjenje gubitka mišića! Mišićna masa pomaže, osim u sagorevanju kalorija, i u održavanju dovoljno snage za svakodnevne aktivnosti. Osim toga, ako smanjite previše kalorija u nastojanju da izgubite težinu, možda nećete dobiti dovoljno proteina da bi održali mišićnu masu.

Pixabay
 

Potreban vam je tim stručnjaka kako bi vam pomogli u dostizanju željene težine

Nije tajna da se metabolizam usporava kada starimo, a to otežava i gubitak kilograma. 

- Mnogo puta kada sam pitala svoje klijente kad su poslednji put postigli ciljanu kilažu rekli su da je to bilo u srednjoj školi ili na dan venčanja - kaže dijetetičarka Dženifer Mekdanijel. 

- Postizanje te kilaže još uvek je moguće, ali količina napora i energije da bi se postigla i zadržala možda neće biti održiva - kaže Dženifer. 

Ukoliko vam se čini da vam je potreban personalni nutricionista, personalni trener i sati intenzivne dnevne vežbe kako biste ponovno mogli da obučete svoje omiljene uske pantalone koje ste nosili još na fakultetu, možda je vreme da svoja očekivanja pretvorite u delo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike