Nauka je dokazala: Kada plešete, u vašem telu i mozgu događa se nešto neverovatno lepo

29.07.2021

20:05 >> 19:29

0

Pustite muziku i napravite svoj plesni performans

Nauka je dokazala: Kada plešete, u vašem telu i mozgu događa se nešto neverovatno lepo
Copyright Pexels

Na osnovu običnih životnih siituacija sigurno znate da ples može da vam podigne raspoloženje, ali neka naučna saznanja takođe pokazuju potencijalne koristi od plesa kada je reč o mentalnom zdravlju.

Ples ima moć da nam podigne raspoloženje zahvaljujući hormonima koji se oslobađaju u našem mozgu kada ritmično (ne nužno i elegantno) pomeramo udove.

Pročitajte još

Mnogo je studija rađeno u vezi s plesom, srećom i naukom o plesu kao modalitetu lečenja. To je najlekovitiji modus koji postoji na planeti, jer dok plešete, oslobađaju se dopamin, oksitocin, serotonin i endorfin, neurotransmiteri i hormoni koji su obično povezani sa srećom i blagostanjem.

Pexels

Slično kao da idete u teretanu ili pohađate čas kik-boksa, ples vas aktivira i sagoreva kalorije, ali igranje je više od pukog znojenja.

Smatra se da ples može imati važnu ulogu za naše emotivno, odnosno mentalno zdravlje.

Mnogo se više endorfina oslobađa kada plešete nego tokom drugih vidova fizičke aktivnosti, jer se povezuje sa emocionalnim centrima u mozgu.

Kod mnogih ljudi ples podstiče emocionalno oslobađanje – često je to sreća, dok neke druge može i da rasplače. Stručnjaci kažu da je ples katarzičan, odnosno da se tokom tog telesnog čina oslobađaju nagomilane emocije.

Pexels

Naravno, ples nije zamena za posetu terapeutu, bavljenje zdravstvenim ponašanjima i vođenje sveukupnog zdravog načina života, ali je uteha znati da samo nekoliko pirueta može odnese namrgođenu grimasu s lica.

Zato, igrajte, đuskajte, plešite svakoga dana.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike