Zašto ne treba da dozvolite emocijama da upravljaju vašim životom

09.09.2021

20:22 >> 20:32

0

Autor: D. R.

Emocije utiču na svaki aspekt našeg života, a na nama je da ih ublažimo i iskanališemo

Zašto ne treba da dozvolite emocijama da upravljaju vašim životom
Copyright Pixabay

Emocije su najsnažnije sile koje su u nama. Sastavni su deo naših života. U velikoj meri određuju njegov kvalitet i prožimaju sve važne oblasti našeg funkcionisanja – odnose sa prijateljima, porodicom, partnerima, kolegama.

U pojedinim situacijama mogu da nas spasu, ali i da naprave veliku štetu, kako nama, tako i ljudima oko nas.

Pročitajte još

Vaše emocije utiču na način na koji razmišljate i kako se ponašate. Ključ uspeha je biti svestan svojih emocija i razumeti kako da ih kontrolišete, kako one ne bi počele da kontrolišu vas.

Važno je biti svestan kako vaša emocionalna reakcija može promeniti vašu percepciju i na kraju vaše ponašanje.

Postoji sedam načina na koje vaše emocije mogu pobediti vas:

1. Ljutnja vas može navesti da učinite stvari zbog kojih ćete se kajati

Mnogo dobrih stvari može proizaći iz ljutnje, ali s druge strane, ljutnja i bes mogu dovesti do toga da neko kaže neke grube i ishitrene reči koje ne misli. U tom trenutku, mnogi ne razmišljaju o uticaju tih reči već samo imaju jedan cilj, a to je povrediti nekoga.

Pexels

Naučite da prepoznate znakove upozorenja da vaš bes raste i preduzmite korake da se smirite pre nego što postanete toliko ljuti i krenete sa neprimerenim ponašanjem jer kasnije možete žaliti što ste bili grubi.

2. Zbog teskobe možete izgubiti dragoceno vreme

Iako se zbog nekih stvari opravdano osećate teskobno, ipak, postoje stvari na koje ne možete uticati. Ako se zbog takvih stvari osećate teskobno i konstantno ste u strahu gubićete vreme na teskobu i brigu, umesto da to vreme iskoristite za lepše stvari i događaje. Uznemirenost može dovesti do mnogo zabrinjavajućih misli, katastrofalnih predviđanja i besmislenih pitanja “šta ako”.

Pixabay

Pretvorite neproduktivnu brigu u aktivno rešavanje problema. Posvetite se poboljšanju situacije i preduzmite korake za sprečavanje katastrofe, umesto da se neprestano brinete kako će se dogoditi nešto loše.

3. Frustracija vas može dovesti do odustajanja

Osećaj frustracije može dovesti do razmišljanja poput: Ne mogu to učiniti ili Ovo je preteško. Takav način razmišljanja samo će podstaći vašu frustraciju. Na kraju, to može uzrokovati da se oko nečeg manje trudite ili da odustanete.

Prepoznajte kako frustracija utiče na vas i vaše ponašanje.

4. Tuga može da uzrokuje osećaj usamljenosti

Kad se osećate tužno, možda ćete doći u stanje da poželite da se izolujete i budete sami. Međutim, povlačenje od prijatelja i porodice može samo pogoršati vaše stanje.

Pixabay

Odlučite se za saradnju s drugima, čak i kad vam se to ne čini nužno. Velike su šanse da vam boravak u blizini dobre i drage osobe može pomoći.

5. Strah vas može ograničavati

Strah je neugodan i normalno je da se trudite kako biste ga izbegli. Ipak, izbegavanje svega zbog čega osećate strah može vas sprečiti u postizanju vaših ciljeva.

Bilo da vas strah od odbijanja sprečava da se prijavite za novi posao, ili vas strah od neuspeha sprečava u pokretanju novog poslovnog poduhvata, budite spremni da se suočite sa svojim strahovima.

Pixabay

6. Uzbuđenje vas može naterati da učinite pogrešan potez

Ne samo da neprijatne emocije mogu da sabotiraju vaš trud, već to može i vaše uzbuđenje. Kad ste zaista uzbuđeni zbog nečega, vaše emocije mogu da uzrokuju podcenjivanje rizika i precenjivanje šanse za uspeh.

Bilo da ste u iskušenju da podignete hipoteku koja je preko svih vaših proračuna, ili planirate da napustite posao kako biste započeli posao bez jasnog plana, imajte na umu da osećaji mogu mnogo da utiču na vaše odluke. Odvojite vreme da procenite prednosti i nedostatke odluka, kako vas uzbuđenje ne bi odvelo na pogrešan put.

7. Stid vas može naterati da se skrivate

Stid je snažna emocija zbog koje želite u određenom trenutku da nestanete. Možda ćete pokušati da prikrijete greške kojih se stidite ili pokušate da prikrijete ko ste vi zaista.

Pixabay

Budite ono što jeste i priznajte ono što ste učinili, uprkos osećaju stida koji imate, piše Your Tango.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike