Naučnici otkrivaju da li je dobra ideja da voće bude prvo što ćete ujutru pojesti

02.02.2022

05:29

0

Da li je fruktoza dobra na prazan stomak?

Naučnici otkrivaju da li je dobra ideja da voće bude prvo što ćete ujutru pojesti
Copyright Profimedia

Neprestano nam se ponavlja, te smo tako i zapamtili da je doručak najvažniji obrok u toku dana, zbog čega mu treba posvetiti posebnu pažnju kada je izbor namirnica u pitanju.

Naime, organizmu je posle odmora i sna potrebna energija, pa je unos zdravih namirnica pravo rešenje, a u njih svakako spada voće.

Pexels/ Anna Shvets
 

Naučnici su istraživali da li je pametno ujutru, na prazan stomak unositi fruktozu, odnosno šećer koji sadrži voće, i došli su do zaključka da je izuzetno dobro da u svoj doručak uključite i voće.

Naravno, voće treba uključivati i u druge obroke jer je veoma zdravo.

Voće obiluje vitaminima i vlaknima koji pomažu da se do ručka zadrži osećaj sitosti, zbog čega nema potrebe za prejedanjem. Možete, na primer, doručkovati ovsene pahuljice, a u njih dodati izrendanu jabuku ili bobičasto voće.

Pixabay
 

Međutim, neka istraživanja pokazuju da je ujutru najbolje pojesti samo voće bez ikakvih dodataka jer tada naš organizam uzima ono najbolje iz voća.

Vašem mozgu treba oko 20 odsto ukupne energije koju koristite tokom celog dana, a glukoza je esencijalno gorivo za mnoge najosnovnije funkcije. Voće je bogato vodom, vlaknima, vitaminima i mineralima što će vam pomoći da ostanete hidrirani tokom celog dana. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike