Upoznajte Apatani, pleme poznato po velikim čepovima za nos i tetovažama na licu

15.12.2021

16:30

0

Osmišljenim da zaustave pljačkaše koji kradu najlepše žene sela

Upoznajte Apatani, pleme poznato po velikim čepovima za nos i tetovažama na licu
profimedia-0146393355 - Copyright Profimedia

Apatani, poznati i kao Tani, relativno su mala plemenska etnička grupa koja živi u severnoj Indiji. Najnoviji popis stanovništva navodi da ih je danas nešto manje od četrdeset i četiri hiljade.

Apatani su dobro poznati u svojoj regiji i u globalnoj antropološkoj zajednici po svojim zamršenim kulturnim ceremonijama, jedinstvenim verskim praksama i ekološkim i poljoprivrednim praksama

Jedna od stvari po kojima su najprepoznatljiviji su modifikacije lica koje su mnoge njihove žene u prošlosti pretrpele.

Profimedia
 

Pre mnogo godina, prema legendi, pleme Apatani suočavalo s ogromnim problemom. Njihove žene, smatrane najljepšima u toj oblasti, bile su vrlo tražene za mlade. Toliko tražene, zapravo, da bi se muškarci iz drugih suparničkih plemenskih nacija ušunjali i oteli žene da bi ih prisilili na brak.

Da bi se to sprečilo, seoske starešine su predložile da svaka žena stavi čepove u nos i istetetovira lice kako bi bila manje privlačna muškarcima. Žene i devojke Apatani tetovirale bi vrlo specifične uzorke na licu, šest plavih linija na bradi i jednu široku liniju po sredini čela koja potiče od linije kose i završava na vrhu gornje usne.

Profimedia
 

Možda je ova praksa počela kao mera predostrožnosti za zaštitu žena od otmice, ali je postala vitalni deo kulture i tradicije Apatanija.

Ova vekovna tradicija je primećena sve do 1970-ih godina, kada je vlada uvela zabranu takvih nehumanih modifikacija na licu.

Profimedia
 

Danas, samo poslednja generacija starijih žena iz plemena Apatani ima istaknute ambleme na licu, kao podsećanje na kulturnu praksu koja je obeležila dobar deo njihove prošlosti.

Iako se više ne praktikuju, tetoviranje i čepovi u nosu i dalje su obeležje kulture plemena koje je značajno uticalo na njihovu istoriju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike