Agata Kristi je volela da surfuje! Bila je prva Britanka koja je ukrotila talase

11.12.2021

13:30

0

Sport za koji se u to vreme govorilo da nije za one sa slabim srcemi i svakako ne za dame

Agata Kristi je volela da surfuje! Bila je prva Britanka koja je ukrotila talase
Agata Kristi - Copyright Profimedia

Ona je i dalje najprodavaniji romanopisac svih vremena, nadmašena samo od Biblije i Šekspira. Ali ono što mnogi njeni obožavaoci ne znaju je da je Agata Kristi bila jedna od prvih Britanki koja je bila uspešan surfer.

Kako piše Gardijan, strastvena avanturistkinja Agata i njen suprug Arči otišli ​​su na desetomesečnu svetsku turneju istražujući nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Južnu Afriku i Havaje 1922. godine gde su se prvi put oprobali u surfovanju.

Agatin prvi utisak o surfovanju bio je u Kejptaunu. O prvom pokušaju je napisala u svojim memoarima, govoreći:

- "Surfovanje izgleda savršeno lako, ali nije".

Ali nije trebalo dugo da se Agata navikne na to. Provela je nekoliko dana na plaži u Kejptaunu, gde je bila prilično impresionirana kvalitetom dasaka.

Profimedia
 

Međutim, kada je par stigao na Havaje, Agata je shvatila da se kombinacija težih dasaka za surfovanje i težih uslova pokazala kao ozbiljniji izazov.

U Honoluluu 1922. godine, surfovanje se smatralo sportom koji  "nije za one sa slabim srcemi" i svakako ne za dame, ali je Agata znala šta radi.

Dok je bila tamo, Agata i njen muž su naučili da surfuju stojeći uspravno na plaži Vaikiki. Tako su postali prvi Britanci koji su surfali stojeći.

U stvari, Agata Kristi je bila veoma strastvena surfer. Smatra se da je ona prva žena sa Zapada koja je stala na dasku za surfovanje

Vremenom je Kristi postala ekspert, ili, kako je rekla u svojoj autobiografiji, „Stručnjak sa evropske tačke gledišta“.

Profimedia
 

Njena ljubav prema surfovanju počela je da skreće pažnju kada su istoričari pregledali kolekciju njenih neobjavljenih radova i slika u vodi sa svojom daskom, kao i dnevnike i pisma koja je pisala svojoj majci u kojima je opisivala svoje avanture.

Istraživanje je uradio Piter Robinson iz Muzeja britanskog surfovanja, koji je priznao da ga je otkriće zateklo.

Robinson je za "Telegraf" rekao da je ranih 1920-ih surfovanje bilo izuzetno neobičan hobi među Britancima, posebno u uspravnom položaju.

Do svoje smrti 1976. godine, u dobi od 85 godina, Agata Kristi je napisala 82 romana, 19 drama i 150 kratkih priča. Po svemu sudeći, živela je srećnim i šarenim životom i, prema njenoj autobiografiji, nikada nije napustila svoju ljubav prema okeanu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike