Nova studija! Petina odraslih je otuđena od oca, veza sa majkama je jača

04.11.2021

20:12

0

Kada dete i roditelj imaju kontakte manje od jednom mesečno i nisu emotivno bliski, tada govorimo o otuđenju, smatraju sociolozi

Nova studija! Petina odraslih je otuđena od oca, veza sa majkama je jača
profimedia-0309163030 - Copyright Profimedia

Mnogi ljudi se otuđe od svojih roditelja tokom života, ali uglavnom i najpre od očeva, pokazuje nedavno sprovedena sociološka studija u Nemačkoj.

Sociolozi sa nemačkih univerziteta obrađivali su podatke o nemačkim porodicama od 2008. do 2018. godine i obuhvatili više od 10.000 ljudi. Došlo se do saznanja da je 20 posto odrasle dece proživelo fazu otuđenja od oca, što je i više nego dvostruko u odnosu na majku, gde otuđenje iznosi svega 9 posto.

- Kada dete i roditelj imaju kontakte manje od jednom mesečno i nisu emotivno bliski, tada govorimo o otuđenju - kaže jedan od autora studije, Oliver Arranz Becker, profesor na Univerzitetu Halle-Wittenberg.

Profimedia
 

Kontakt uključuje posete, pisma, telefonske pozive i drugo, objašnjava Arranz Becker.

Razlog zašto je dvostruko više odrasle dece otuđeno od oca pre nego od majke je u tome što su veze sa majkom često jače nego s očevima, objašnjava prof. Karsten Hank sa Univerziteta u Kelnu i dodaje da to važi i za ćerke i za sinove.

Rizik otuđenja raste u porodicama u kojima jedan od roditelj umre.

- To je veoma iznenađujuće. Čovek bi pomislio da će veza sa preostalim roditeljem koji je još živ ojačati nakon takvog događaja, ali u većini slučajeva veza slabi - kaže Arranz Becker.

Postotak otuđenja raste i u slučaju razvoda roditelja, posebno kada jedan od roditelja ima drugog partnera. Ako je odnos deteta s novim partnerom roditelja loš, on ili ona se često otuđe i od biološkog roditelja, ustanovili su sociolozi u istraživanju.

Studiju iz časopisa Journal of Marriage and Family objavio je National Council on Family Relations iz Minneapolisa.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike